Riigihalduse minister: Võiks mõelda maakonnasuuruste omavalitsuste peale (3)

PP
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab tegi ettepaneku taastada praegusest veel suuremate omavalitsuste moodustamiseks vabatahtlik ühinemise toetus.
Riigihalduse minister Jaak Aab tegi ettepaneku taastada praegusest veel suuremate omavalitsuste moodustamiseks vabatahtlik ühinemise toetus. Foto: Ain Liiva

Riigihalduse minister Jaak Aab tegi ettepaneku taastada praegusest veel suuremate omavalitsuste moodustamiseks vabatahtlik ühinemise toetus. Valitsus kiitis mõtte heaks.

“Rahandusministeeriumi eelmise aasta analüüsist nähtub selgesti, et 2017. aasta haldusreformi käigus ühinenud omavalitsused on valdavalt senisest tunduvalt tugevamad ja tõhusamad, kui nad olid väiksemate linnade ja valdadena,” ütles Aab. “Soovime ka edaspidi innustada omavalitsusi läbi mõtlema, kas neil oleks naabervalla või -linnaga ühinedes võimalik pakkuda oma piirkonna elanikele paremaid teenuseid ja mugavamat elukeskkonda. Küll aga näeme kriteeriumina, et ühinemise järel peaksid siis moodustuma maakonnasuurused omavalitsused.”

Varasem praktika näitab, et ühinemistoetus oli hea motiveerija. Aastail 1991–2016 toimus mitu vabatahtlikku ühinemist, mille tulemusena kahanes kohalike omavalitsuste arv 42 võrra ehk 255-lt 213ni.

Toetuse määrade ja suuruse üle arutatakse riigihalduse ministri eedete alusel tänavu kevadel, kui koostatakse riigi eelarvestrateegiat aastateks 2021–2024.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles