Pärnakas viibib koroonakriisi ajal hea meelega Lõuna-Koreas

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Liisa Orava sõnutsi on koroonaviiruse eriolukorras üks suuremaid probleeme maskide kehv kättesaadavus, kuna kevade hakul on neid sealse tolmuprobleemi pärast nagunii rohkem tarvis.
Liisa Orava sõnutsi on koroonaviiruse eriolukorras üks suuremaid probleeme maskide kehv kättesaadavus, kuna kevade hakul on neid sealse tolmuprobleemi pärast nagunii rohkem tarvis. Foto: Erakogu

Lõuna-Koreas Soulis õppiv pärnakas Liisa Orav leidis end koroonaviiruse epitsentrist. Nimelt külastas ta riigi lõunaosas asuvat Daegu linna päeval, mil viiruse levilana tuvastati sealne Shincheonji ususekt. 18. veebruaril teatas riik, et linnas tuvastati üle 30 nakatunu. Uudis levis maailmas kui kulutuli.

“Läksin Soulist bussile. Siis ei olnud midagi teada. Kui Daegusse kohale jõudsin, olid bussijaamadesse paigaldatud termokaamerad. Need olid ka igas metroojaamas,” oli ta üllatunud. Kuigi viirus tabas riiki kuu varem, ei suhtutud sellesse siis kui kriisi.

“Soovitati küll vähem ringi liikuda, kuid asjad läksid kehvaks, kui avastati Daegu juhtum,” täpsustas pärnakas. Tänavad olid senisest tühjemad, mõni kohvik sulges uksed.

Riik reageeris kiiresti. Esmalt keskenduti lennujaamadele, kus test tehti kõikidele, kelle lähtekoht oli Hiina või muu kriisipiirkond. “Ühtlasi pandi inimesed üheks õhtuks hotelli karantiini,” lisas Orav.

Ent paanikat (ka toidupoodides) polnud siis ega ole praegu, seda suuresti tänu usaldusele. Pärnakas tunnistas, et viiruse leviku ajal ei tahaks ta olla mitte kusagil mujal kui Lõuna-Koreas. “Inimesed on positiivsed ja usaldavad riiki. Korea teeb edukalt ja usinalt selle nimel tööd. Siin suudetakse testida ligikaudu 10 000 inimest päevas. Sellepärast läksid ka numbrid tohutult suureks,” kiitis ta sealset korraldust, olles ülejäänud maailma reaktsiooni üle nördinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles