Maapered loodavad hajaasustuse programmi abil elukvaliteeti parandada

Pärnu Postimees
Copy
Hajaasustuse programmi raames Pärnu linnavalitsusele esitatud avaldustest üle poole puudutavad joogiveevarustuse parandamist.
Hajaasustuse programmi raames Pärnu linnavalitsusele esitatud avaldustest üle poole puudutavad joogiveevarustuse parandamist. Foto: Stanislav Moshkov

Pärnu linnavalitsusele laekus hajaasustuse programmi abil oma elutingimusi parandada soovivatelt peredelt mullusega võrreldes rohkem avaldusi: kui 2019. aastal esitasid Tõstamaa, Audru ja Paikuse osavalla elanikud programmi 65 avaldust, siis tänavu 85.

Enim esildisi tuli seekord Audru osavalla elanikelt – 63. Tõstamaa osavallast laekus 18 ja Paikuse osavallast neli avaldust.

Programmi toel saavad hajaasustusega piirkondade elanikud uuendada oma majapidamise joogiveevarustust, paigaldada autonoomse elektrisüsteemi, rajada kanalisatsioonisüsteemi või aasta ringi läbitava juurdepääsutee.

Toetuse suurus ühe majapidamise kohta on kuni 6500 eurot, millele lisandub vähemalt 33 protsendi suurune oma- ja kaasfinantseering. Kui taotleja on aastatel 2015–2019 hajaasustuse programmist juba toetust saanud, arvestatakse varasem toetussumma toetuse piirmäära sisse.

Tänavustest toetusetaotlusest 45 puudutavad joogiveevarustusega seotud töid. 35 avaldust laekus kanalisatsioonisüsteemi ja viis ligipääsutee rajamiseks. Mullugi soovis lõviosa toetuse küsijatest just joogiveevarustust parandada.

Järgmiseks vaatavad osavaldade projektijuhid taotlused läbi. Kui mõne avalduse puhul ilmneb puudusi, antakse taotlejale võimalus vajakajäämisi kõrvaldada. Seejärel läheb taotlus hindamisele.

Hindamises osalevatel isikutel või kohaliku omavalitsuse esindajatel on õigus tutvuda kohapeal taotleja ja kaastaotlejate majapidamise olukorra ja nende kitsaskohtadega, mida projektiga soovitakse lahendada.

29. maiks edastab linn rahandusministeeriumile ja riigi tugiteenuste keskusele positiivse hindamistulemusega taotluste koondsumma ja ühtlasi maksimumsumma, millega omavalitsus on valmis 2020. aastal hajaasustusega programmis osalema.

Toetusesaajad ja toetussummad selguvad 15. juuliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles