Haiglate ja hoolekandeasutuste külastuskeeld pikenes kaks nädalat

Pärnu Postimees
Copy
Vältimaks viiruse levikut haiglates ja hoolekandeasutustes, pikendas terviseamet külastuskeeldu 1. juunini.
Vältimaks viiruse levikut haiglates ja hoolekandeasutustes, pikendas terviseamet külastuskeeldu 1. juunini. Foto: Ants Liigus

Terviseameti korralduse järgi kehtib haiglate ja hoolekandeasutuste külastuskeeld 1. juunini. Erand tehakse surija juurde minekuks ja kliendi vaimse tervisega seotud abi andmisel.

Enne haigla või hoolekandeasutuse erandkorras külastamist tuleb inimesel täita tervisedeklaratsioon ja kinnitada, et ta ei ole koroonaviirusega nakatunud ega ole viimase kahe nädala jooksul olnud lähikontaktis COVID-19 haigega.

“Senine praktika näitab, et SARS-CoV-2 viirus võib hoolekandeasustustes väga kiiresti levida,” ütles terviseameti Ida regionaalosakonna juht Marje Muusikus, kelle sõnutsi ei avaldu või ei märgata eakamate ja krooniliste haigustega klientide puhul sageli esimesi haigustunnuseid. “Võib juhtuda, et haigusnähud progresseeruvad kiirelt, mistõttu tekib hospitaliseerimise vajadus.”

Laste hoolekandeasutuste korral tuleb arvestada sellega, et kuigi lapsed ei ole koroonaviirusest põhjustatud haigusest enim ohustatud, võib haigus levida hoolekandeasutuste vanemaealistele töötajatele. Samuti kuuluvad riskirühma asenduskodus viibivad krooniliste haigustega lapsed.

Pärnu haigla õendus- ja hoolduskeskuse kliendid peavad külalisi veel paar nädalat ootama.
Pärnu haigla õendus- ja hoolduskeskuse kliendid peavad külalisi veel paar nädalat ootama. Foto: Urmas Luik

Eestis on 248 üld- ja erihoolekandeasutust, testimistulemuste põhjal on viirus alates eriolukorra algusest levinud kümnendikus neist, kokku 26 asutuses. Nendest kümnes on haigestunud ainult kliendid, kümnes nii kliendid kui töötajad ja kuues üksnes töötajad.

Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisest alla kahe meetri kaugusel.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Seni puudub haiguse suhtes tõhus ravi ja vaktsiin. Haiglate ja hooldekodude külastuspiirangute leevendamine võib soodustada haiguse leviku tõusu, mis omakorda võib ületada haiglate ravivõimekuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles