Unustuse hõlmas ait vanalinnas pandi endast kõnelema (2)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Mohri aida kordategemine 2023. aastaks kujuneb Andres ja Elo Kesküla pereürituseks koos mõtte­kaaslaste ja sõpradega. Hoone taaskasutuselevõtt väärib ­laiemat toetust.
Mohri aida kordategemine 2023. aastaks kujuneb Andres ja Elo Kesküla pereürituseks koos mõtte­kaaslaste ja sõpradega. Hoone taaskasutuselevõtt väärib ­laiemat toetust. Foto: Urmas Luik

Pärnu vanalinna unustatuim hoone asub Rüütli 21/23 hoovis, kõrgudes neljakorruselise kivihoonena üle madalamate katuste, jäädes ometi kolmest küljest varju kahe kohtumaja ja Rüütli ­tänavale avaneva omaaegse kaupmehehäärberi taha.

Jutt käib Pärnu linnavalitsusele kuuluvast Mohri aidast, mis pole aktiivses kasutuses olnud vähemalt 20 aastat, mis aga kolme sajandi vanuse hoone puhul on pelgalt viiv aja kulgemises.

Hoone vanim osa on näinud kuldset Rootsi aega, elanud üle Põhjasõja ja võiks jutustada sellestki, kuidas Rootsi kuningas Pärnut väisas ja riigipead kandnud hobune aidast mõnekümne sammu kaugusel Rüütli tänaval kabjaraua kaotas.

2018. aasta sügisel sõlmis Pärnu linnavalitsus vana aida suhtes võlaõiguslepingu ehitus­ettevõtja Andres Keskülaga, kes asutas osaühingu Mohri Ait ning on maja eest linnale lepingulise summa ära maksnud. Selleks et saada vana hoone täisõiguslikuks omanikuks, peab ta lepingu kohaselt suutma ellu viia veel kolm tingimust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles