Pärnust saab homme suvepealinn 25. korda

Pärnu Postimees
Copy
Ranna seenel heisatakse pühapäeval suvepealinna lipp.
Ranna seenel heisatakse pühapäeval suvepealinna lipp. Foto: Urmas Luik

Saabuva pühapäeva esimesel tunnil algab astronoomiline suvi ja Pärnust saab 25. korda Eesti suvepealinn.

Erilise kevadsuve tõttu toimub suvepealinna tiitli väljakuulutamine saluudi ja pillerkaarita, kuid see ei kahanda sündmuse väärtust: Pärnust saab valitsev suvepealinn igal juhul ja kauaoodatud suvi avatakse ametlikult.

Teemapealinna tiitli ühes regaalidega võtab Pärnu linnapea Romek Kosenkranius vastu rannas seenel, kus heisatakse ka suvepealinna lipp.

Traditsiooniliselt on piduliku ürituse tunnistajad Eesti teiste teemapealinnade Türi, Otepää ja Narva ning pealinn Tallinna esindajad.

Pärnu meeri sõnutsi on veerandsada aastat Eesti suvepealinnana linnale suur au ja alanud juubelisuvel hoiab Pärnu suvepealinna lippu kõrgel.

“Kutsun kõiki sel suvel Pärnusse, meil on rõõm pärast keerulist koroonakevadet külalisi võõrustada. Ma soovin kõigile, aga eriti kallitele kaaslinlastele ilusat sooja suve ja rõõmsaid hetki meie igapäeva. Oleme ära teeninud puhkuse ja võimaluse suve nautida,” ütles meer.

Suve alguse puhul teevad linnas muusikat supelkostüümis pasunakoor Õnn Tuli Õuele ja sambakool Kuldõunapuu ühes trummivirtuoosi Reigo Ahvenaga. Tantsunumbritega üllatavad Janne Ristimetsa tantsukooli õpilased.

Artistid liiguvad keskpäevast südalinna ja ranna vahet. Esinejaid näeb ja kuuleb Laste- ja Rannapargis, Rüütli ja Supeluse tänaval, keskrannas ning Iseseisvuse väljakul.

Õhtul musitseerib Rannapargi roheluses ansambel Rembetes.

Linnapildis tehakse suve esimesel päeval märkimisväärne uuendus: Pärnu kesklinnast randa viiv Supeluse tänav muutub autovabaks. Supeluse tänava algusest Tammsaare puiesteeni on tee autodele suletud 9. augustini. Vaid Karusselli tänava ja mõne teise uulitsa ristmikult tohib auoga üle sõita. Supeluses võivad endiselt sõita prügi- ja kaubaautod, samuti pääsevad kohalikud elanikud autoga koju.

Supeluse tänav saab sel suvel autovabaks kauemaks kui pelgalt mõneks ürituseks.
Supeluse tänav saab sel suvel autovabaks kauemaks kui pelgalt mõneks ürituseks. Foto: Madis Sinivee

Miks just Supeluse ja miks just nüüd?

Supeluse oli 19. sajandil üks Pärnu esimesi linnast randa viivaid tänavaid ning randa ja kesklinna ühendavaks tuiksooneks on see jäänudki. Uulitsal saalib palavatel päevadel plaaži vahet katkematu inimvoor, toimetab mitu söögikohta ja majutusasutust, on palju nostalgiat ja melu ning ridamisi kauneid suvitusvillasid.

“Pesuehtne kuurortlinna puiestee, mis suvel kihab ja talvel tukub õndsas rahus,” sõnas Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialist Anu Villmann ja lisas, et just Supeluse erilisuse kui ka erakordse suve tõttu otsustas Pärnu linnavalitsus pärnakatele ja külalistele mõnusaks kulgemiseks anda suvekuudel rohkem ruumi ja vabadust. “Puhkuserežiimil jalutajate meelispaik Supeluse tänav on selleks igati sobiv koht.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles