Sisejulgeolekumaja ehitasid illegaal ja ebaseaduslikud töötajad (14)

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Jõudsasti kerkivasse ühishoonesse kolivad teiste seas politsei- ja piirivalveamet, pääste- ja kaitsepolitseiamet, häirekeskus.
Jõudsasti kerkivasse ühishoonesse kolivad teiste seas politsei- ja piirivalveamet, pääste- ja kaitsepolitseiamet, häirekeskus. Foto: Mailiis Ollino

Samal ajal kui siseminister Mart Helme pidas tulist võitlust välismaa tööjõu Maarjamaale lubamise vastu, ehitasid suvepealinnas tema valitsemisala asutuste ühishoonet illegaal ja viis ebaseaduslikku töötajat, neist kolm ümbrikupalga eest. Neid, keda mustalt töötamises kahtlustatakse, on enamgi.

Sel nädalal kontrollisid maksu- ja tolliameti (MTA), politsei- ja piirivalveameti (PPA) ja tööinspektsiooni ametnikud Riia maantee ja Tammsaare puiestee ääres kerkivat sisejulgeolekumaja ja Papli tänaval eramu ehitust. Riigihankega tellitud ehitusel tuvastasid kontrollijad kuus välismaalast, kellel polnud õigust Eestis töötada. Neist kolme polnud kantud töötamise registrisse. Ehk nad töötasid mustalt.

​Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juhi Margo Petersi sõnutsi oli tegemist nelja ukrainlase, valgevenelase ja grusiiniga. Peale selle avastasid kontrollijad samalt objektilt töötaja, kes tohib küll Maarjamaal viibida, kuid keda polnud töötamise registris. Kõik need seitse olid sisejulgeolekumaja ehituse allhankijate töötajad.

Enamik oli siiski nõuetekohaselt registreeritud: kahe kontrollitud ehituse 156 töötajast ligemale 40 olid Petersi jutu järgi välismaalased.

Vähestest Eestis rassivatest illegaalidest suurem probleem on ehk ümbrikupalga maksmine, mida MTA statistika järgi harrastab veerand Eesti ettevõtetest, Pärnumaal enamgi. Sel nädalal kahel ehitusel kontrollitud 60 ettevõttest 11 puhulgi kahtlustab amet, et osa palka makstakse ehitajatele mustalt.

Kahtlus tekkis, kuna need tööandjad maksavad valdkonna ja piirkonna keskmisest tunduvalt väiksemat töötasu. Peagi tuleb 11 ettevõtte juhil niisiis ametnikele aru andma minna.

“Muret teeb, et riigihangete objektidel töötavad ettevõtted, mille maksuasjad ei ole korras, ja riigi raha jõuab ebaausa ettevõtjani,” lausus MTA juhtivaudiitor Kaia Kollo.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles