Pärnu valiti maailma kestlike reisisihtkohtade esisajasse

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu pääses Green Destinationsi kestlike sihtkohtade nimekirja kaitsealuse rannaniidu külastajatele avamise edulooga.
Pärnu pääses Green Destinationsi kestlike sihtkohtade nimekirja kaitsealuse rannaniidu külastajatele avamise edulooga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvusvahelise säästvat turismi arendava organisatsiooni Green Destinations avaldatud üleilmsete kestlike sihtkohtade tipp-100sse pääses Eestist teiste seas Pärnugi.

Sihtkohad pidid esitama konkursile edulood, mis oleksid rahvusvaheliselt eeskujuks, ja kirjeldama olukorda 30 valdkonnas, mis puudutavad kestlikku arengut.

Pärnu pakkus kaitsealuse rannaniidu külastajatele avamise lugu. Natura 2000 ala pani ranged piirid Pärnu suurima atraktsiooni, ranna-ala laienemisele. Piirangud pöörati aga plussiks, leiti lahendus, kuidas külastajatele kaitseala tutvustada, panna neid seda väärtustama ja pakkuda vaheldust rannaliival peesitamisele. Nüüd on kaitsealal looduse õpperada ja vaatetornid ning rannaniite hooldavad linnalehmad.

Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse juhataja Anneli Lepa sõnul Pärnul rohelise ja kestliku turismi sihtkohana jagub, mida hoida ja maailmale näidata.

“Meil on kaks suurt rahvusparki, Kihnu saar oma ainulaadse kultuuriruumiga, parkide poolest rikas Pärnu linn, jõed-järved, meri ja veel palju muud,” loetles Lepp.

Kui Pärnul õnnestub rohelise sihtkohana konkursil edasi jõuda, toob see rohelise sihtkoha kvaliteedimärgise.

Oma väikese panuse puhta ja kestliku elukeskkonna loomisse ja seeläbi kvaliteedimärgise saamisse võib anda iga Pärnumaa inimene.

Roheliseks sihtkohaks pürgiv sihtkoht peab vastama üle 100 kriteeriumile, mis puudutavad loodust (kogu ökosüsteemi), keskkonda (veekäitlus, õhukvaliteet, prügimajandus), kliimat, kultuuri ja traditsioone, elanike sotsiaalset heaolu (sealhulgas elanike tervist, tööhõivet), ettevõtluskeskkonda ja külalislahkust ning elanike kaasatust ja omavalitsuse juhtimist.

“Oleme harjunud mitmesuguseid öko- ja kestliku turismi märgiseid nägema ettevõttepõhisena, kuid EASi turismiarenduskeskus pakub sellest aastast Green Destinationsi rahvusvahelise programmi ametliku partnerina arendus- ja turundusvõimalusi laiemalt – tervetele sihtkohtadele,” ütles ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik. “Sihtkohapõhine lähenemine võimaldab kestlikku turismi arendada tervikuna ja võtta ette asju, mis ongi võimalikud eelkõige koostöös.”

Lepiku sõnutsi on Eestile tähtis jõuda maailma turismi kaardile rohelise sihtkohana.

“Uuringud näitavad, et massiturism on üha negatiivsema maiguga nii sihtkohtadele kui külastajatele: massiturismi mainega ei soovi ükski paik olla ja sinna ei soovita reisida – iseäranis pärast kriisi, kus reisimine on paljude reisihuviliste väärtushinnangutes ümber mõtestatud,” selgitas Lepik.

Eestist pääsesid Green Destinationsi nimekirja veel Hiiumaa, Saaremaa, Lahemaa, Järvamaa, Tartu ja Rakvere.

Esisajasse valimine on siiski alles esimene etapp. Kevadeni analüüsivad nimekirja pääsenud sihtkohad ülejäänud 70 kriteeriumi, et pälvida tuleva aasta mais Green Destination Award. Mais valitakse Good Practice Story võitjadki.

Eesti sihtkohtade osalemist programmis rahastab Euroopa regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles