Kui vool katkeb, on Pärnumaal tagatud ühe tankla tõrgeteta töö

Pärnu Postimees
Copy
Elutähtsa teenuse tagamiseks on Häädemeeste tanklatesse paigaldatud automaatselt voolukatkestuse korral rakenduv paikne generaator, mis tagab teenindusjaama töö ka täielikus pimeduses nii voolu- kui sidekatkestuse korral
Elutähtsa teenuse tagamiseks on Häädemeeste tanklatesse paigaldatud automaatselt voolukatkestuse korral rakenduv paikne generaator, mis tagab teenindusjaama töö ka täielikus pimeduses nii voolu- kui sidekatkestuse korral Foto: Urmas Luik

Ületulevast aastast peavad kütusemüüjad tagama vähemalt kolm autonoomse elektritoitega tanklat üle Eesti. Üks kütusejaamade kett on hädaolukorra seaduses tanklakettidele sätestatud elutähtsa teenuse osutaja kohustusi paiksete generaatorite paigaldamisel neljas maakonnas, sealhulgas Pärnumaal, juba täitnud.

Elutähtsa teenuse vajadus võib tekkida nii tormidest tulenevate ulatuslike elektrikatkestuste kui õnnetuste ja kriiside korral. Teenuse osutajaks on määratud Eestis kütusemüüjad, kel on kümme või enam tanklat ja kelle jaamad asuvad vähemalt kolmes maakonnas. Eestis on selliseid kütusemüüjaid kaheksa, neist ühel on selliseid jaamad juba olemas.

Circle K autonoomse elektritoite ja katkematu tankimise võimalusega teenindusjaamad asuvad Pärnumaal Häädemeestel, Harjumaal Jüris ja Tallinnas, Järvamaal Aravetel ja Tartumaal Kvissentalis.

Elutähtsate teenuste eesmärk on rahuldada ettevõtete, riigiasutuste ja elanike hädavajalikud esmavajadused ning tagada elu ja tervis. Nende hulka kuuluvad nii energia, riigiteedel sõidetavuse kui sideteenuse tagamine, vedelkütusega varustamine, vältimatu arstiabi pakkumine kui ka näiteks makseteenused.

"Üks kriitilisemaid elutähtsa teenuse valdkondi on tagada vedelkütus, selleta ei saa toimida ei kiirabi, politsei, tuletõrje ega ühistransport, rääkimata eraisikutest ja ettevõtete transpordist," selgitas Circle K mootorikütuste müügidirektor Raimo Vahtrik.

Elutähtsa teenuse tagamiseks on tanklatesse paigaldatud voolukatkestuse korral automaatselt rakenduv generaator, mis tagab jaama töö ka täielikus pimeduses. Vahtrik nentis, et kui tanklaid ehitatakse või renoveeritakse, hinnatakse alati generaatorite vajadust, mistõttu võib sääraseid tanklaid tulevikus lisanduda.

Vahtriku sõnutsi tasub hädaolukorras kõikidel tarbijatel arvestada, et pääste-, politsei- ja kiirabiautode tankimine toimub eelisjärjekorras, seejärel saavad kütust tankida kõik teised.

"Hädaolukorras peab vedelkütuse tagamiseks olema kütusevaru. Autonoomse elektritoitega tanklates peab kütusemahutite mahutavus olema mootoribensiinide ja diislikütuste puhul minimaalselt 30 000 liitrit ning kummagi jääk ei tohi kunagi olla alla 15 000 liitri," täpsustas Vahtrik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles