Pärnu lahel algab jäämurdmine

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu lahel asub jääd murdma mitmeotstarbeline laev EVA-316.
Pärnu lahel asub jääd murdma mitmeotstarbeline laev EVA-316. Foto: Ants Liigus

Transpordiameti teatel alustatakse pühapäevast Pärnu ja Liivi lahel jäämurdetöödega.

Transpordiameti jäämurde koordinaator Martin Kaarjärv selgitas, et seoses tugevate miinuskraadidega on Pärnu lahel tekkinud jääkate ja kuna ilmateenistuse ennustuse järgi miinuskraadid jätkuvad, tekib Pärnu sadamat külastatavatel laevadel probleeme jääs sõitmisel. Jääd asub murdma mitmeotstarbeline laev EVA-316.

Soome lahel ei ole praegu jäämurde vajadust, kuid amet on valmis kohe reageerima, kui tarvidus peaks tekkima.

25. jaanuarist hakkavad Pärnu sadamat külastavatele laevadele kehtima lisanõuded. Laevadel peab olema vähemalt jääklass 1C (Lloyd’s Register) või teiste klassifikatsiooniühingute samaväärne jääklass. Samuti ei tohi laeva peamasina võimsus jääda alla 1600 kilovati.

EVA-316 valmis 1980. aastal Soomes ning 2004. aastal ehitati see ümber mitmeotstarbeliseks laevaks, mis muu hulgas suudab jääd murda ja reostust tõrjuda. Laeva meeskonda kuulub 13 liiget.

Viimati käis EVA-316 Pärnu ja Liivi lahel jääd murdmas 2019. aastal.

Transpordiamet teenindab jäämurdjatega Muuga, Tallinna, Kopli lahe sadamat, Paldiski Põhja- ja Lõunasadamat, Kunda ja Sillamäe sadamat. Sadamaid teenindatakse kuni sadama akvatooriumini. Peale selle teenindatakse Pärnu sadamasse tulevaid ja sealt väljuvaid laevu Pärnu sadama lootsipoist jääpiirini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles