Teadlane: Meretuuleparkide valgus hakkab mõjutama tuhandeid

Sirle Matt
, reporter
Copy
Mereinstituudi direktor ja kalateadlane Markus Vetemaa uuriks, kas räimed väldivad tuulikute lähedal kudemist. Juba helitekitamise masina kulu oleks ligemale 100 000 eurot, räimede reaktsiooni mõõtmiseks vajalikud sonarid maksavad veel rohkem.
Mereinstituudi direktor ja kalateadlane Markus Vetemaa uuriks, kas räimed väldivad tuulikute lähedal kudemist. Juba helitekitamise masina kulu oleks ligemale 100 000 eurot, räimede reaktsiooni mõõtmiseks vajalikud sonarid maksavad veel rohkem. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Meretuuleparkide mõju kohta pole Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi direktori ja kalateadlase Markus Vetemaa sõnutsi meil tehtud ühtegi eksperimentaal- ehk alusuuringut, kuna ei ole meretuuleparke, kus katse­tada. Sestap saame praegu vaid vaadata, mis on juhtunud mujal, ja selle põhjal oletada.

Räim, mis on Pärnumaa rannakalurite elatusallikas, ei ole mujal maailmas kaugelt nii oluline töönduskala kui Eestis. “Seega puuduvad uuringu­tulemused ka tuulikute mõju kohta räimele,” tõdeb Vetemaa.

Kalateadlane pakub üht­lasi välja, kuidas muuta tuugenid inimesele talutavamaks.

Mis tuulikute puhul merd ja selle elustikku eel­kõige mõjutab?

Eri elustikurühmad on tundlikud eri mõju suhtes. Tuulikute mõju võib jagada kaheks: ­mõju ehituse ajal ja hilisemal töö­perioodil. Ehitusaegne mõju – müra ja vibratsioon laevadest ja ehitustegevusest ning vee hägustumine setete üleskeerutamise tõttu on tugevam, kuid lühiajaline mõju. Ehitada ei ­tohiks kalade kudemise ajal aprillist juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles