Ohutusteemalised avastusrajad ootavad seiklejaid

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Rajad asuvad kõikjal üle Eesti, neist kaks siinsamas suvepealinnas: Rannapargi ning Vallikääru rada.
Rajad asuvad kõikjal üle Eesti, neist kaks siinsamas suvepealinnas: Rannapargi ning Vallikääru rada. Foto: Urmas Luik

Päästeamet on koostööpartneritega loonud kogu Eestis avastusradu, kus perekonnad saavad looduses jalutades panna proovile oma ohutusteemalised teadmised, aga samuti koguda uusi tarkusi, mis aitavad ennetada õnnetusi ja õpetavad ohuolukordades käituma.

“Rajad on eeskätt mõeldud kooliealistele noortele, kuid kindlasti leiavad uusi teadmisi ja avastamisrõõmu täiskasvanudki. Seega kutsumegi üles perekondi veetma üheskoos vaba aega looduses ja tuletama meelde või kordama üle tarkusi, mis võivad olla heaks abimeheks õnnetuste ennetamisel,” rääkis päästeameti ennetustöö osakonna nõunik Tuuli Taavet.

Ohutusalase avastusraja läbimine on lihtne: selleks tuleb end registreerida mängijana keskkonnahariduse veebiaadressil. Seal saab valida endale meelepärase raja sobivas maakonnas. Rajad asuvad kõikjal üle Eesti, neist kaks siinsamas suvepealinnas:  Rannapargi ning Vallikääru rada.

Iga rada on keskmiselt kaks–kolm kilomeetrit pikk ning jalgsi võtab selle läbimine aega ligikaudu 1,5–2 tundi. Ülesandeid on võimalik lahendada nii eesti kui ka vene keeles ja teadmiste ring, millega avastusrajal kokku puutub, on lai. “Avastusraja läbijad kohtuvad nii tule- kui veeohutuse, elektri-, raudtee- ja liiklusohutuse kui internetiohutuse teemadega, samuti kontrollitakse raja läbija esmaabi andmise oskust ning teadmisi vaimse tervise kohta, jagatakse matkatarkusi ja juhtnööre, kuidas toimida siis, kui kohtate metsloomi,” selgitas Taavet.

“Radadele soovitame noortel minna koos pere või sõbraga. Kaasa tasub võtta hea tuju, mugavad ja ilmastikuga sobivad spordirõivad ning täis laetud nutiseade, millel on sisse lülitatud GPS-moodul,” julgustas Taavet. Ta pani kõigile südamele, et  avastusradadelgi seigeldes tuleb meeles pidada ohutust: kuigi rada läbides tuleb aeg-ajalt jälgida kaarti ja kiigata nutiseadmesse, tuleb pilk hoida ka teel, et mitte sattuda liiklusohtlikku olukorda.

Ohutusteemalised avastusrajad on koostööprojekt, mille rajapunkte on aidanud küsimustega sisustada päästeamet, transpordiamet, politsei- ja piirivalveamet, Elektrilevi, Eesti Punane Rist, keskkonnaamet, Operation Lifesaver Estonia (OLE), Kaitseliit ja MTÜ Peaasjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles