Kontor, kus sorteeritakse kogu prügi

Copy
Kontoris leidsid taaskasutust vanad lauad, toolid ja kapid. Vaip on tehtud jääkidest, laetuled süttivad vaid siis, kui keegi ruumis liigub.
Kontoris leidsid taaskasutust vanad lauad, toolid ja kapid. Vaip on tehtud jääkidest, laetuled süttivad vaid siis, kui keegi ruumis liigub. Foto: Pärnumaa Arenduskeskus

Sügisel Pärnu kolledžisse kolinud SA Pärnumaa Arenduskeskus (SAPA) ja Pärnumaa Omavalitsuste Liit võtsid kohe eesmärgiks avada uus kontor võimalikult keskkonnasäästlikult. Selleks tehti palju ära. Näiteks leidsid taaskasutust paljud vanad lauad, toolid ja kapid. Kontorisse paigaldatud vaip on tehtud vanade vaipade jääkidest. Koridori laetuled on liikumisanduritega, ehk need lähevad põlema siis, kui seal keegi liigub.

Kõige viimasena sai korda vast kõige keerulisem teema: kuidas kontoris prügi sorteerida? Kontoriruumides töötab ligemale 20 inimest. Sügisest lisanduvad Pärnumaa Ettevõtlusinkubaatorisse uued inkubandid ning aeg-ajalt toimuvad kontoriruumides suuremad üritusedki. See tähendab, et probleem vajas läbimõtlemist, sest eesmärk oli teha sortimine kõigile võimalikult lihtsaks. Arenduskeskus teeb koostööd OÜ Tootjavastutusorganisatsioonga (TVO), kes meeskonda nõustaski. Nende esimene soovitus oli kaotada ruumidest tavalised prügikastid.

Sortimisele üleminekuga võeti kõigist ruumidest ära tavalised prügikorvid.
Sortimisele üleminekuga võeti kõigist ruumidest ära tavalised prügikorvid. Foto: Pärnumaa arenduskeskus

Nenditi, et see on kokkuvõttes hea mõte, sest laua all olevad prügikastid on liiga mugavad. Teiseks on nende kaotamine hea terviselegi, sest nii liigub inimene kontoris rohkem ringi, kui näiteks banaanikoor vajab äraviskamist.

Prügi sortimiseks muretseti kontorisse eraldi prügikastid.

Eri prügiliikide jaoks on kastid väljas kontori sissepääsu juures.
Eri prügiliikide jaoks on kastid väljas kontori sissepääsu juures. Foto: Pärnumaa arenduskeskus

Kui esimene kogus prügikaste osteti TVO käest, valmistas teise koguse kohalik Pärnumaa ettevõte Solve et Coagula. Prügikastid paigutati ruumide sissepääsu juurde ning teisele poole kontorit, kus asub Pärnumaa Ettevõtlusinkubaator. Peale selle koostati väike juhend, kus kirjas näited, kuhu mis sorti prügi läheb. Küsimusi tekitas majapidamispaber, millega käsi kuivatatakse. Paljud ei tea, et see on biolagunev jääde.

Juhend aitab sortimisega toime tulla.
Juhend aitab sortimisega toime tulla. Foto: Pärnumaa arenduskeskus

Kindlasti mõtleb mõni lugeja, kuidas kogu meeskond nõusse saadi. See oli üpriski lihtne: otsustesse kaasati kogu meeskond ja teemat arutati mitmel koosolekul.

Peagi peaks täieliku sortimisega liituma Pärnu kolledž, kes on juba prügikastid Solve et Coagulast soetanud ja need majja välja pannud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles