Noorkotkaste ja kodutütarde oskused pandi laagris proovile

Pärnu Postimees
Copy

Soomaa rahvuspargi väravas Riisa rantšos lõppes Küberkotkaste, Soontagana kotkaste ja Mererühma ühislaager Pärnumaa maleva noorkotkaste ja kodutütarde küsimusega “Millal jälle?”.

Esimesel laagripäeval kogunesid Kodutütred ja Noored Kotkad Pärnu Mai kooli juurde, et sõita ligemale 50 kilomeetri kaugusele Riisa rantšosse. Sihtkohas alustas paarkümmend noort laagriplatsil telkide ülespaneku ja lõkkekoha kujundamisega. Järgmisel päeval toimuvaks patrullvõistluseks valmistusid laagrilised kolmes töötoas, milles õpiti veeohutust, paintball’i ning airsoft’i relvade ohutut kasutust koos laskekatsetega, metallidetektori abil esemeid otsima ja õigesti käituma ohtlike leidude puhul. Tõsise õpiaja järel said noored keskenduda loomingulisele tegevusele stencil art’i ehk šabloonikunsti töötoas.

Teise laagripäeva varase äratuse ja hommikueine järel sõidutasid kaitseliitlased noored Tipu looduskooli patrullvõistluse alguspunkti. Kontrollpunktides lahendasid võistkonnad oskusülesandeid, näiteks meisterdasid õnge ja vastasid küsimustele kalapüügivahendite kasutamise kohta. Söögipunktis pidid võistkonnad valmistama lõkkel katelokkides lõunasöögi, paadipunktis ületama kummipaadiga jõe ning tabama liikuva paadi pealt airsoft-relvast kaldale seatud märklaudu. Läbida tuli sõjalis-sportlik takistusrada, otsida metsast peidetud esemeid, määrata vaatetornist objektide kaugust silma järgi või kasutades internetis leiduvaid abivahendeid.

Noorkotkad ja kodutütred panid ennast Riisa laagris proovile patrullvõistlusel.
Noorkotkad ja kodutütred panid ennast Riisa laagris proovile patrullvõistlusel. Foto: Tiina Hodakov

Üks põnevamaid ülesandeid oli wifi-salasõna nuputamine, sisenemaks arvutivõrku, et leida internetist parvlaeva Estonia hukkumispaiga koordinaadid Läänemeres. Linnulennult õnnetuspaiga ja võistluspunkti kauguse arvestamisel kasutasid noored Google Mapsi abi, misjärel tuli käepäraste vahenditega määrata leitud punkti asimuut. Asimuudi leidmine koordinaatide järgi oli noortele raskeim ülesanne ning selge märk noortejuhtidele, et kaardiõpe peab olema iga laagri kavas.

Pärast 20 kilomeetri pikkuse raja läbimist patrullvõistlusel toimusid laagri meistrivõistlused õhupüssist laskmises. Väsimus, keerukad ilma- ja valgusolud ning tavaliste seadistusteta õhkrelvade kasutamine tõi esile, kelles on snaiperi verd.

Õhtusel rivistusel autasustati kolme paremat patrullvõistluse meeskonda ja laskevõistluse võitjaid Kaitseliidu meenetega ning kõiki võistkondi premeeriti tortidega.

Laagrist võttis osa paarkümmend noort.
Laagrist võttis osa paarkümmend noort. Foto: Tiina Hodakov

Viimasel laagripäeval anti küberhügieeni koolitust ja toimus droonide lennutamise töötuba.

Laager lõppes paintball’i lahinguga Riisa metsatukas, et harjutada eri strateegiaid. Kaheksased noortesalgad pidid suutma metsast välja ajada kaks diversanti, kelleks olid kehastunud karastunud ja hea väljaõppega kaitseliitlased. Noortejuhid jälgisid huviga, kuidas noorkotkad ja kodutütred lahingutaktika võtteid kasutasid. Viimases ülesandes pidid varjunud noored vastu seisma kahele “ründavale vaenlasele” ja selle ülesande täitmisel avaldus noorte loovus ja vastupidavus parimal viisil.

Laagris juhendasid tegevust noortejuhid, Koidula gümnaasiumi õpetaja Anne-Ly Raid, Tiina Hodakov ja Hanno Saks.

Riisal osalenud nootkotkaste ja kodutütarde rühmadele on laagreid korraldatud varemgi ja nad on teadmisi kinnistanud maakonnalaagriski. Iga nädal toimuvad neil koondused, käiakse harjutamas Raba lasketiirus ja pannakse ennast proovile patrullvõistlustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles