Psüühilise erivajadusega inimesed said endale suvepealinnas uue kodu

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Neljapäeval näitasid Hoolekandeteenused esindajad psüühiliste erivajadustega inimestele ehitatud maja oma koostööpartneritele.
Neljapäeval näitasid Hoolekandeteenused esindajad psüühiliste erivajadustega inimestele ehitatud maja oma koostööpartneritele. Foto: Mailiis Ollino

Pärnus Oja tänaval äsja valminud viie korteriga majja kolivad psüühilise erivajadusega elanikud sisse jõulukuu alguses.

Oma klientidele kodu ehitanud AS Hoolekandeteenuste Lääne piirkonna juht Elin Kokla nentis, et ridaelamu toad on praegu veel tühjad ja tunduvad ehk kõledad, kuid kui inimesed on sisse kolinud, muutuvad need ruttu koduseks.

“Täna (üleeile, toim) hommikul käisid tulevased elanikud ruumidega tutvumas ja valisid endale toad välja,” ütles Kokla. “See sagimine, kohvi- ja kringlilõhn, melu ja jutuvada tekitas juba tunde, et inimesed elavad siin.”

Varasemate hooldekodude asemel psüühilise erivajadustega inimestele väiksemate majade ehitamise eesmärk ongi pakkuda neile rohkem kodu kui hoolde- või raviasutuse teenust.

Oja 144 ridaelamus on viis korterit, igas neist elab perena kuus inimest, kellele ööpäev läbi on toeks tegevusjuhendaja. Igal elanikul on privaatne magamistuba, peale selle avar elutuba ühistegevuseks: kokkamiseks, söömiseks, suhtlemiseks või niisama ajaveetmiseks. Oluline on selle hoone olemus – see on kodu, mitte hooldekodu või raviasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles