Mudilasi väärkohelnud õpetajat kaitsnud lasteaiadirektor esitas lahkumisavalduse

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Lihula lasteaiadirektor Anne Ööpik esitas lahkumisavalduse pärast seda, kui vallavanem oli lubanud ta lasteasutuses ilmsiks tulnud vägivallajuhtumite ja ühe õpetaja kohtus karistada saamise järel vallandada.
Lihula lasteaiadirektor Anne Ööpik esitas lahkumisavalduse pärast seda, kui vallavanem oli lubanud ta lasteasutuses ilmsiks tulnud vägivallajuhtumite ja ühe õpetaja kohtus karistada saamise järel vallandada. Foto: Lihula Teataja

Ehkki Lihula lasteaia direktor Anne Ööpik teatas veel hiljuti, et ei näe asutuses ilmsiks tulnud laste väärkohtlemisjuhtumites endal vastutust, esitas ta vallavalitsusele lahkumisavalduse.

Ööpik pani avalduse lauale pärast seda, kui Lääneranna vallavanem Andres Hirvela oli teinud eelmisel nädalal teatavaks, et kui Ööpik ei ole nõus ametist ise lahkuma, kavatseb vallavalitsus ta vallandada.

Pärnu Postimehel ei õnnestunud Ööpikut telefonitsi tabada, et temalt avalduse esitamise kohta kommentaari küsida.

Hirvela sõnade kohaselt ei selgitanud Ööpik oma lahkumissoovi avalduses pikemalt. „Seal seisis: „Palun mind vabastada ametist 1. jaanuarist”,” ütles vallavanem.

Ööpiku sobimatus lasteaia juhi ametisse tõusis teravalt päevakorda pärast seda, kui lasteaia õpetaja Kaie Raudkivi, kellele Pärnumaa omavalitsuste liit omistas mullu direktori ettepanekul maakonna aasta lasteaiaõpetaja tiitli, mõisteti süüdi mudilaste väärkohtlemises.

Süüdistuse kohaselt sikutas Raudkivi üle-eelmise aasta jaanuaris üht mudilastest käest, raputas ja tõukas teda. Mullu kevadel lõi lasteaiaõpetaja üht last rusikaga vastu õlga. Eelmise aasta lõpus või selle alguses virutas Raudkivi ühele lapsele labakäega  parema silma pihta, tänavu märtsis aga lajatas teisele labakäega vastu pead.

Need on episoodid, mis on välja toodud kohtu ette toodud süüdistuses. Teadaolevalt on juhtumeid, kus Raudkivi väikeste lastega sobimatult käitus, rohkemgi. Raudkivi nõustus kohtuistungil kokkuleppemenetluses prokuröri küsitud karistusega. Pärnu maakohus mõistis Raudkivile kuue kuu pikkuse vanglakaristuse klausliga, et kui ta ei pane aasta jooksul toime järgmist tahtlikku kuritegu, siis seda täitmisele ei pöörata. Peale selle tuleb Raudkivil kanda riigi tuludesse veidi üle 1100 euro sundraha ja määratud kaitsja tasu.

Ööpik väitis eelmisel kuul, et Raudkivile esitatud süüdistused tulid nii temale kui ülejäänud kolleegidele üllatusena.

Politseile esitatud iseloomustuses kirjutas Ööpik, et Raudkivi on ülimalt kohusetundlik ja hoolib lastest väga. “Nii palju kui mina olen Raudkiviga kokku puutunud, on ta olnud tööle väga pühendunud. Ta on olnud nõudlik iseenda suhtes ja tahtnud lastele parimat. Vägivalda ma tema poolt pole näinud. Ta tundis oma rühma lapsi väga hästi ja märkas käitumises ja tervise puhul muutusi, mida vanemadki tähele ei pannud. Kuna ta täiendas ennast väga palju ja käis koolitustel, küsisid kolleegid temalt tihti nõu,” rääkis Ööpik kuu tagasi.

Mitu lapsevanemat on Pärnu Postimehele rääkinud, et Raudkivi küsitavatest kasvatusmeetoditest on lasteaia juhatajale kurdetud mitme aasta vältel korduvalt ja tavaliselt on lahendus olnud lapse üleviimine teise rühma.

Pärast Raudkivi süüdimõistmist tekkis küsimus, kuidas sai lasteasutuse juhataja sellest kõigest mööda vaadata. Küsimusi on tekitanud seegi, et Ööpik esitas Raudkivi mullu Pärnumaa aasta lasteaiaõpetaja nominendiks. Oma selgituse järgi tegi ta seda kolleegide täidetud ankeetide põhjal, ent hiljem on lasteaiatöötajad rääkinud, et Raudkivi käitumine ei laste ega kolleegidega polnud kaugeltki nii laitmatu, nagu direktor on sel välja paista lasknud.

Pärnumaa omavalitsuste liit võttis läinud kuul Lääneranna valla ettepanekul Raudkivilt aasta lasteaiaõpetaja tiitli ära.

Lääneranna vallavalitsus kuulutas lasteaia direktori leidmiseks välja konkursi, uus juhataja peaks asuma ametisse tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles