Galerii ⟩ Söögimajameistritel fantaasiast puudu pole, tiivulisi teenindatakse nii kirikus kui mõisahäärberis

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy

Lindude talvise toitmise aeg on käes ja vastuseks Pärnu Postimehe üleskutsele lähetada meile pilte linnusöögimajadest saadeti toimetusele põnevaid ja erilimelisi tarekesi nii maalt kui linnast. On paslik aeg tuletada meelde lindude toitmise põhitõed ja mõelda, milline paik on söögimajaks sobivaim.

Toimetusele saadetud piltide seas leiab nii linnumõisa ja -kiriku, elumajaga samasse tooni vuntsitud häärberi kui kümneaastase poisi meisterdatud lihtsa palkmajakese.

Inimestel, kes talve saabudes on asunud linde toitma, tuleb seda teha kevadeni, sest sulelised arvestavad pakutud toiduga ja võivad toidupausidel nälga jääda. Eriti halb on katkestada söötmine lumerohkel ja külmal talvel, kui loodusest kättesaadavat toidukraami niigi napilt.

Lindude toidulauda tuleb katta korrapäraselt ja enam-vähem samadel kellaaegadel, kuna linnud õpivad toitmiskohad ja -ajad kiiresti selgeks. Toitmise võib lõpetada hiljemalt aprilli alguses soojemate ilmade saabudes tasapisi toidukoguseid vähendades. Kui lumi on läinud, siis linnud lisatoitu ei vaja.

Kilingi-Nõmmest pärit loodusajakirjaniku Kristel Vilbaste sõnutsi on linnud enamasti nii targad, et me ei peaks muretsema, et nad endale liiga lasevad teha. “Majade juurde tulevad need linnud, kes on meiega koos aastasadu elanud. Seda suhet tuleks hoida rõõmuga ja lindude toitmispaik panna sellisesse kohta, kust lapsedki neid näeksid,” seletas Vilbaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles