Ministeerium moosib valdu gümnaasiume sulgema (5)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Tori vald, mille Sindi gümnaasium jääb Pärnu lähedale, ei kavatse oma keskkooli kaotada.
Tori vald, mille Sindi gümnaasium jääb Pärnu lähedale, ei kavatse oma keskkooli kaotada. Foto: Urmas Luik

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) maksab ühekordset toetust igale omavalitsusele, mis hiljemalt märtsi lõpuks otsustab lõpetada keskhariduse andmise koolides, mille gümnaasiumiastmes on alla 100 õpilase. Pärnumaal puudutab see kõiki gümnaasiume, mis asuvad valdades või osavaldades.

HTMi üldharidus- ja noortepoliitika asekantsleri Liina Põllu sõnutsi on toetuse eesmärk motiveerida omavalitsusi korrastama enda haridusvõrku. “Riik võtab hariduse arengukava järgi järjest suuremat rolli keskhariduse õppekohtade pakkujana, luues kõigisse piirkondadesse riigigümnaasiume,” selgitas ta.

​Põld täpsustas, et munitsipaal- ja riigikoolide võrgu korrastamise üks eesmärke on jagada vastutus selgelt ära omavalitsuste ja riigi vahel. Kvaliteetse keskhariduse nimel luuakse riigigümnaasiumid, kus Põllu väitel saab õpilastele pakkuda rohkem valikuid eri õppesuundades, kindlustada tugeva aineõpetuse ja tagada õpetajatele täiskoormuse.

Koolivõrgu korrastamise toetus jaguneb munitsipaalkooli pidajate vahel õpilaste arvu järgi. Iga õppuri kohta on ministeerium arvestanud 1152 eurot. Toetusmeetme kogumaht kogu riigi koolide peale on 600 000 eurot.

Pärnumaal töötab praegu kuus gümnaasiumi, kus gümnaasiumiastme õppureid tuleb alla 100. Neist enamik on valdade ainsad keskharidust andvad koolid, mis asuvad vallakeskuses.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles