Maa-amet katab Pärnumaa valgete kileruutudega

Pärnu Postimees
Copy
Maa-amet lubab tähised paigaldada maastikule kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegevust häirida.
Maa-amet lubab tähised paigaldada maastikule kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegevust häirida. Foto: Maa-amet

Pärnus, suvepealinnalinna lähiümbruses ja Kihnu saarel võib peagi leida valgeid kileruute, mille abil maa-amet kogub andmeid, mis võimaldavad ajakohastada Eesti topograafilisi kaarte ning ruumiandmete registrite ja kaarditeenuste teavet.

Markeeringuks on 60x60 sentimeetri suurused valged kileruudud, mis paigaldatakse maastikule ja on varustatud sildiga “Aeropildistuse maamärk”. Ligemale 400 markeeringut püütakse paigaldada maastikule kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegevust häirida.

Maa-amet palub markeeringuid mitte puutuda ega rikkuda. Need korjatakse maastikult ära pärast aeropildistamise hooaja lõppemist.

Kevadised ortofotod jõuavad maa-ameti geoportaali alates sügisest projektide valmimise järgi.

Tänavu kevadel katab maa-amet aerofotodega riigi põhjaosa koos väikesaartega Hiiumaast Narvani ning lõuna suunal Lihula–Vändra–Põltsamaa–Kallaste jooneni. Idapoolne ala pildistatakse enne puude lehtimist ja läänepoolne ala juba lehes puudega. Samuti pildistatakse tiheasustusega linnu ja asulaid. 

Markeeringud jäävad mõõdistuslendudel pildile ja nende abil  seotakse aerofotod plaaniliselt ja kõrguslikult maapinnaga. Maa-ameti töötajad paigaldavad tähised Pärnusse, Tallinna, Tartusse, Viljandisse, Võrru ja Otepääle ja nende lähiümbrusse ja Kihnu saarele. Sobivate ilmastikutingimuste kestmisel pildistatakse-laserskannitakse ka Eesti lõunaosa väikelinnu-asulaid majade ja ehitiste 3D-andmete tarvis.

Maa-amet võimaldab kõigil huvilistel tänavusel aeropildistamise hooajal tehtud esmaseid ortofotosid näha juba mõni aeg pärast  ülelende kiirortofototeenuses. Uued pildid lisanduvad sinna jooksvalt kogu hooaja vältel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles