Vabatahtlik prügikoristaja lubab süsteemselt pinda käia, sest nii enam jätkuda ei saa

Sirle Matt
, reporter
Copy
Raimo Pull koristab Pärnu jõe kaldaid prügist.
Raimo Pull koristab Pärnu jõe kaldaid prügist. Foto: Mailiis Ollino

Raimo Pull koristab juba kolmandat aastat omal algatusel prügist Pärnu jõe kaldaid ja mereäärt. Kõige rohkem kriibib tal hinge, et kui keegi sodi kokku ei korja, viib tuul selle merre, kust jäätmed omakorda jõuavad meie toidulauale.

"Ma olen võtnud selle enda peale vabatahtlikult. Süsteemselt pinda käia. Võib-olla lõpuks hakkab midagi muutuma," avaldab Pull. Tänavugi on ta juba kahel pühapäeval koos elukaaslasega Pärnu kesklinnas Jaansoni raja ääres jõeääri kasinud.

Pärnu jõe paremkaldal pump track’i juures osutab Pull, et korjas mõne nädala eest pühapäeval veepiirilt paarsada klaaspudelit. Ta pakub, et õngitsejad on need talvel jääle jätnud. Kalamehi, kes talvel jõe pealt läbi käivad, on tuhandeid. Ometi seda prügi keegi talvel ei korista. Mälestusena talvest vedeleb jõe ääres hulga penoplastitükke, mida kalamehed kasutavad istumisalustena, et oleks soe ja mõnus. "Rehvid vedelevad. Kust need tulnud on, ma ei tea," viitab Pull järjekordsele leiule.

Mere ääres valitseb samasugune seis. Talv läbi on rand tulvil kalameeste autosid, aga keegi ei reguleeri seal prügimajandust. Maatuul viib lahtise prügi merre ja lahest välja. "Tuleb välja võib-olla hoopis Saaremaal. Nii see prügi reisib," tõdeb Pull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles