Video Aardejaht Pärnu rannas: detektor tuvastab metalli pea igal sammul

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Jüri Vlassov ei ole varem rannas otsimas käinud, sest teda huvitavad rohkem ajaloolised leiud kui rikastumine.
Jüri Vlassov ei ole varem rannas otsimas käinud, sest teda huvitavad rohkem ajaloolised leiud kui rikastumine. Foto: Jüri Looring

Suvitushooajal käib Pärnu rannast iga päev läbi tuhandeid või isegi kümneid tuhandeid päikesekummardajaid ja suplejaid. Sellisest inimmassist jääb randa nii mõndagi maha. Peamiselt jäljed liival ja paratamatult ka prügi, kuid vahel kaotab keegi midagi ära, olgu see mõni nipsasi, võtmed või isegi ehe. Liiva alla on need kerged haihtuma ja rasked üles leida.

Just soovist leida väärisasju haarab mõni inimene metallidetektori, kammimaks rand hoolega läbi, lootuses sattuda mõne düüni sisse kadunud kullast või hõbedast keti, sõrmuse või muu ehte otsa. Selgus, et ainuüksi ühe tunniga võib liiva seest välja tulla üsna palju.

Kutsusin keskranda vajalike lubadega detektoristi Jüri Vlassovi (tuntud näitleja fotograafist nimekaim, L. M.), kes kohe oletas, et tõenäoliselt leiame plaažilt peamiselt õllepurkide rõngaid ja pudelikorke. Arvasin sama. On ju loogiline, et inimesed rohkem lagastavad kui kaotavad asju.

Vlassov pani detektori käima ja jõudsime teha vaid kaks sammu, kui masin kõrge piiksuga märku andis, et midagi on liiva sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles