Kultuuri- ja spordipreemiatele pretendeerib 15 pärnumaalast

Pärnu Postimees
Copy
Riiklikele kultuuri- ja spordipreemiatele esitati tänavu 144 kandidaati.
Riiklikele kultuuri- ja spordipreemiatele esitati tänavu 144 kandidaati. Foto: Kultuuriministeerium

Kultuuriministeeriumisse esitati tähtajaks riiklikele kultuuripreemiatele 99 ning spordipreemiatele 45 kandidaati, kelle seas on 15 siit kandistki pärit meest ja naist.

Kolmele kultuuripreemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest esitati 41 kandidaati. Nende seas on festivalikorraldaja, muusikatoimetaja ja helilooja Anne Erm; dirigent, interpreet ja muusikapedagoog Ilmar Tõnisson; näitleja Kersti Kreismann, filmilavastaja Mark Soosaar; ning kirjandusteadlane, kriitik ja kirjanik Rein Veidemann.

Kultuuri elutööpreemia antakse kolmele isikule ja selle suurus on 64 000 eurot inimese kohta.

Kultuuri aastapreemia kandidaate on 58, teiste hulgas nii Eestis kui mujal mullu kultuurisündmusi korraldanud Al Paldrok, aktsiooni “Ravikindlustus kõigile!” algataja Elin Kard, väljapaistvate loominguliste saavutuste eest ehtekunstnik Jaan Pärn ja mängufilmi “Kõrb“ autor Kadri Kõusaar.

Viis preemiat suurusega 9600 eurot antakse eelmisel kalendriaastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest.

Kahele elutöö spordipreemiale esitati 20 ja kuuele aastapreemiale 25 kandidaati.

Elutööpreemiale püüdlejate nimekirjas on kunagine võrkpallur, võrkpallitreener ja ala edendaja Helju Sutt ning sõudetreener Matti Killing.

Spordipreemia elutöö eest määratakse isikutele, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Mõlema elutööpreemia suurus on 64 000 eurot.

Spordi aastapreemiaid antakse välja kuus. Tunnustuse määramisel arvestatakse sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel ja panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või -teadusse. Iga aastapreemia suurus on 9600 eurot, kollektiivi puhul jaotatakse rahasumma kollektiivi liikmete vahel võrdselt.

Pärnumaalastest on aastapreemia kandidaadid 2022. aasta tulemuste eest bikiinifitnessis nii Euroopa kui ka maailmameistri tiitli võitnud Agne Kiviselg; kümnevõistluses EMil pronksi võitnud ja Eesti aasta meessportlaseks valitud Janek Õiglane, esimese eestlasena kettagolfi maailmameistriks tulnud Kristin Tattar ning sõudmises nii MMil kui EMil viienda koha saavutanud ja meresõudmise EMil teise koha võitnud meeste paarisaerulise neljapaadi liikmed (Mikhail Kushteyn, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Johann Poolak).

“Eesti eduka kultuuri ja spordi aluseks on tublid inimesed. Riiklikud preemiad on kõrgeim tunnustus, mida valitsus kultuuri- ja spordirahvale annab. Tänan südamest kõiki, kes tõid esile Eesti kultuuri ja sporti märkimisväärselt panustanud inimesi – komisjonini jõudis palju väärikaid kandidaate, kes on andnud kultuuri õitsemisse olulise panuse või olnud oma saavutustega eeskujuks,” ütles kultuuriminister Piret Hartman.

Preemiate saajad otsustab valitsus ja tunnustused antakse üle Eesti Vabariigi 105. aastapäeva eel järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles