Pressifotograaf avab Pärnu muuseumis näituse Ukraina sõjast

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Dmitri Kotjuh Ukrainas.
Dmitri Kotjuh Ukrainas. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel reedel kell 18 avab pressifotograaf Dmitri Kotjuh Pärnu muuseumis fotonäituse “Sõjas tööl”, mis portreerib Ukraina sõda nii selle koleduses kui ka inimlikkuse säilimises selle taustal.

Kaadrid on üles võetud Ukraina ligemale 30 paigas ja pildistatud neljal külaskäigul. Kõige uuemad fotod on tänavu märtsist.

Pärast näituse avamist vestleb Kotjuh muuseumiklubis Musse sõjast ja selle telgitagustest fotograafi silmade kaudu.

Ukrainas pildistamine pole Kotjuhile pelgalt töö. Kõik seal toimuv on tema isiklik tragöödia. “Minu juured on Ukrainas Tšernihivi oblastis. Seal elavad minu sugulased. Kohad, kus ma käisin vaid mõni aasta tagasi, on nüüd purustatud. See näitus on kokkuvõte viimase aasta jooksul enim aega võtnud, samal ajal vaimujõudu ja füüsilist vastupidavust kasvatanud kogemusest,” rääkis fotograaf.

Väljapanekut ajendas tegema inimeste tagasiside, mis on fotograafi sõnutsi sageli olulisem, kui arvatakse. Kotjuhi fotosid on kasutatud mitmes rahvusvahelises meediaväljaandes, need on olnud näitustel Inglismaal ja Austrias. Nüüd tundis fotograaf, et oleks aeg avada väljapanek ka Eestis.

Eri paikade kõrval kajastavad pildid sõja teisi tahke. “Sõda pole ainult rindejoon ja lahingud, vaid seegi, kuidas sõda mõjutab lihtsate inimeste elu nädalaid hiljem, kui lahingumüra on juba kaugemal,” selgitas Kotjuh.

Näitusele jõudnud 50 fotot valiti pea 2000 foto seast. Lõpliku valiku aitas teha autori vend Igor Kotjuh. Iga pildi all on ka seletav tekst, mille koostas kirjanik Birgit Itse.

Dmitri Kotjuhi Ukraina-teemaline foto võitis uudiskategoorias Eesti aasta pressifoto ja Postimehe aasta parima foto tiitli.

Tasuta näitus “Sõjas tööl” on Pärnu muuseumi fuajees üleval 21. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles