Kiiruskaameratest kasvas märgatavat kasu

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna–Pärnu maanteel Pärnumaal asuvad kiiruskaamerad on mõjunud liiklusele soodsalt: kui 2009. aastal toimus kõnealuse maantee Pärnu maakonda läbival lõigul 21 liiklusõnnetust, siis mullu oli avariisid 12.

Analoogset tendentsi näitasid kogu Tallinna–Pärnu maanteel juhtunud õnnetusi fikseerinud arvud. Nii leidis 2009. aastal umbes 130 pikkusel teel aset 30 liiklusõnnetust, 2011. aastal oli neid aga 23.

Optimismi äratab Pärnumaal sel aastal liikluses hukkunute arvgi. Kui Eestis tervikuna on tänavu teedel-tänavatel surma saanud 19 inimest, viimati pühapäeval, 18. märtsil Rakveres 18aastane neiu, siis Pärnumaal on seni juhtunud üks inimohvriga avarii: 8. veebruaril sõitis Häädemeeste vallas.

Et kiiruskaamerad töötavad Pärnumaal 2010. aasta lõpust, on põhjapanevaid järeldusi nende mõjust vara teha.

Seda tunnistas ka maanteeameti avalike suhete osakonna nõunik Timo Vijar, kes märkis, et praegu ei saa liiklusõnnetuste arvu kohta põhjalikumat analüüsi teha, kuna vaadeldav periood ja andmekogum on väga väike.

Samalaadseid sõnu oli Vijar sunnitud kasutama Tartu maantee kohta, ehkki selle teega seoses tõdeti hiljaaegu, et seal kaks aastat töötanud kiiruskaamerate tõhususe analüüs näitas nende enam kui kasinat mõju raskete liiklusõnnetuste arvu vähenemisele.

Küll leidis tunnustamist asjaolu, et tänu kaameratele on varem väga levinud kihutamist jäänud maanteedel vähemaks.

„Praegu saame võrrelda sõidukite keskmisi kiirusi kiiruskaamerate mõjualas, kuna keskmiste kiiruste andmekogum on mahukam,” ütles Vijar. „Nii Tallinna–Tartu kui Tallinna–Pärnu maanteel on keskmine kiirus tänu kiiruskaamerate kasutuselevõtule langenud.”

Tõdenud samuti keskmise sõidukiiruse vähenemist nii Tallinna-Tartu kui ka Tallinna-Pärnu maanteel, ütles politsei- ja piirivalveameti liiklusmenetlustalituse juht Toomas Kaarepere: „Võib öelda, et kiiruskaamerate piirkondades suuri lubatud sõidukiiruse ületamisi reeglina toime ei panda, keskmised kiirused on langenud, nii et kõige enam trahve on määratud vahemikus üheksast 18 euroni. Teistest enam on lubatud sõidukiiruse ületamisi tuvastatud Pärnu-Jaagupi kiiruskaamerate, samuti Nurme kaamera abil; väiksem arv rikkumisi on toime pandud Loomse ja Reiu kiiruskaamerate vaateväljas.”

Kaarepere teatel on Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel kiiruskaamerate tuvastatud lubatud sõidukiiruse ületajatele määratud hoiatustrahvide kogusumma ümmarguselt 350 000 eurot.

Pärnust Tallinna sõitjat ohjavad Pärnumaal tee 103. kilomeetril Loomse, 100,8. kilomeetril Pärnu-Jaagupi ja 92,8. kilomeetril Pallika kiiruskaamera.

Tallinnast Pärnu sõitjat kiirust jälgib 92,8. kilomeetril Nurme kaamera.

Peale nende Reiu kiiruskaamerad: 141,4. kilomeetril asuv mõõdab Ikla poolt tulijate, 137,8. kilomeetril paiknev Ikla suunas sõitjate kiirust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles