Noored vabatahtlikud korjasid Pärnu jõest üle poole tonni prahti

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Koristustalgute käigus tõid noored välja 16 ostukäru, viis rula, tõukerattaid, linna prügikasti ja isegi tualetipoti.
Koristustalgute käigus tõid noored välja 16 ostukäru, viis rula, tõukerattaid, linna prügikasti ja isegi tualetipoti. Foto: Erakogu
  • Leiud võivad olla põnevad, kuid teevad sellest hoolimata kurvaks.
  • Kolme päeva vältel välja toodud prügi, kokku 600 kilo, oli väike hulk võrreldes vettejäänuga.

Pärnu jõe vana kai piirkonnas jalutavad inimesed võisid möödunud nädalavahetusel märgata põnevat tegevust, kus ühtelugu korjati veest välja kõiksugust prahti, mis tõsteti autokärule.

Noorte vabatahtlike algatusel käisid veealused koristustalgud “Pärnu jõgi puhtamaks”. Tiim oli kuueliikmeline, viis neist noored. Meeskonda kuulusid kaks sukeldujat ja neli paari kaldapealseid abikäsi.

Noortealgatuse idee teha sukeldumise abil Pärnus jõepõhi puhtamaks tuli kohalikul noorel sukeldumishuvilisel Indrek Reilel kevade lõpus, mil ta käis esimest korda samas piirkonnas hobi korras vee all. Sukeldumisel avastas noormees, et jõepõhjas vedeleb hunnikus prahti ja pahatahtlikult sinna visatud esemeid: ostukärusid, jalgratas, klaasi ja muud ohtlikku prügi.

Leiud võivad Reile hinnangul olla põnevad, kuid teevad sellest hoolimata kurvaks. Peale reostuse võib praht ka ohtlikuks osutuda nendele hulljulgetele, kes samas piirkonnas, pea ees, jõkke ujuma kipuvad või kes kai ääres väikeste alustega peatuvad. Sealt saigi idanema pandud mõte, et oleks vaja veel korra sukelduda ja tuua välja nii palju prahti kui vähegi võimalik.

Reile võttis ühendust Pärnu linnavalitsusega, kes andis julgustust asi ette võtta ja seda võimalusel isegi suuremalt. Järgnes sõpradest koosneva meeskonna kokkupanek ja tegevuste planeerimine.

Kuna selliste aktsioonidega kaasnevad lisakulud ja meeskonda kuuluvad just noored, oli Pärnu noorte vabaajakeskusel rõõm toetada noortealgatust sellisteks tegevusteks mõeldud sihtfinantseeringu kaudu, mida rahastab Pärnu linnavalitsus.

Leiud võivad sukeldumishuvilise Indrek Reile hinnangul olla põnevad, kuid teevad sellest hoolimata kurvaks.

Teiste toetajatena ulatasid abikäe päästeamet, kes täitis sukeldujate balloone õhuga, ja Sun City, kes hoolitses, et vabatahtlikel noortel oleksid kõhud täis.

Koristustalgute käigus tõid noored välja 16 ostukäru, viis rula, tõukerattaid, autorehve, kõlarite korpusi, taarat, redeli, linna prügikasti, autode osi ja muud olmeprügi. Leidude hulka kuulus paar teleri korpust, pargipink ja isegi tualetipott. Kõik leiud olid paraku kasutuskõlbmatud ja need toimetati ümbertöötlemisse.

Noorte hinnangul oli kolme päeva vältel välja toodud prügi, kokku 600 kilo, aga väike hulk võrreldes vettejäänuga ja kindlasti tuleks taolist jõepõhja koristust korrata. Seda enam, et tõenäoliselt lisavad need, kes keskkonnast ja meie kodulinnast paraku ei hooli, sinna aja jooksul nii mõndagi. Siis on noortel aga kogemus olemas ja nad on valmis koristustalgud veel suuremalt ette võtma.

Pärnu noorte vabaajakeskuse noortealgatuste raames toetatakse noorte algatatud ideede arendamist ja elluviimist, mille kaudu omandatakse väärtuslikke õpikogemusi ja viiakse ellu positiivseid muutusi kogukonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles