Kablis avatakse seenenäitus

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Pildituvastustehnoloogiaid ei maksa lõpuni usaldada.
Pildituvastustehnoloogiaid ei maksa lõpuni usaldada. Foto: Urmas Luik

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) külastuskeskused kutsuvad kõiki huvilisi seenetarkust õppima. Septembris ja oktoobris korraldatakse kogu Eestis seenenäitusi ja ühiseid seeneretki, kus metsaandide määramisel tulevad appi mükoloogid.

“Eesti inimene armastab metsas seenel käia ja tänavust head seeneaastat kinnitab üha kasvav postituste hulk sotsiaalmeedias, kus jagatakse fotosid oma rikkalikust seenesaagist,” tõdes RMK külastuskorralduse osakonna loodusteadlikkuse spetsialist Liina Karrofeldt. “Sealjuures on päris palju küsimusi, mis seentega on tegu ja kas need kõlbavad süüa. Nii et seente korjamishuvilisi on kindlasti rohkem kui neid, kes seeni ka tunnevad.”

Karrofeldti sõnutsi tuleb seeni määrates meeles pidada, et vaid kübara või varre välimuse järgi otsustamisest sageli ei piisa. Seent tuleb hinnata tervikuna, vaadata nii kübarat, eoslehti kui ka jalga. Nii mõnigi tunnus võib peituda hoopis sambla sees.

See on Karrofeldti kinnitusel ka põhjus, miks ei maksa lõpuni usaldada pildituvastustehnoloogiaid, näiteks populaarsust koguvat Google Lensi rakendust. “Tihti tehakse foto vaid seenekübarast, kuid liigi määramiseks olulised tunnused jäävad tegelikult märkamata,” nentis ta. Pealegi on meie looduses mitu väga sarnast seeneliiki, millest üks on mürgine ja teine söödav. Seega on õigesti määramine äärmiselt oluline.

Seente määramise hõlbustamiseks ja seenetarkuse omandamiseks pakub RMK oma külastuskeskuses mitmesuguseid ettevõtmisi ja üritusi. 15. septembril avatakse Kabli külastuskeskuses seenenäitus. Seeneretked toimuvad näiteks Läänemaal RMK Nõva külastuskeskuses, Lahemaa rahvuspargis ja Ida-Virumaal Alutaguse külastuskeskuses.

Kõik külastuskeskustes toimuvad programmid on tasuta, kuid seeneretkedele ja eri töötubadesse tuleks eelnevalt registreerida. Ürituste info, ajakava ja registreerimisvormid leiab RMK kodulehelt sündmuste kalendrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles