Põhja-Pärnumaa hooldekodud jäävad vallale

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tootsi hooldekodus on kohti 34 inimesele.
Tootsi hooldekodus on kohti 34 inimesele. Foto: Urmas Luik

Suvel võttis Põhja-Pärnumaa volikogu vastu arengukava, kus ühe punktina oli arutlusel, kas vallale kuuluvad hooldekodud võiks müüa erakätesse. Vallavalitsus otsustas nüüd, et hoolekandeasutused jäävad ikkagi valla omaks.

Põhja-Pärnumaa vallale kuulub praegu kaks hoolekandeasutust: Tootsi hooldekodu ja Vändra alevi hoolekandekeskus. Ülejäänud on eraettevõtted. Valla arengukava strateegia elluviimisel tehti põhjalik analüüs, et selgitada välja hooldekodude perspektiiv ja nende müügist tulenevad võimalikud tulud vallaeelarves.

Põhja-Pärnumaa hooldekodud

Põhja-Pärnumaa vallas on kokku üle 300 üldhooldusteenuse koha. Tootsi hooldekodus ja Vändra alevi hoolekandekeskuses on kokku 84 kohta. Ülejäänut pakuvad eraettevõtted.

Vallale kuuluvates hooldekodudes on kohalikke elanikke 45, ülejäänud on pärit teistest omavalitsustest. Septembri lõpu seisuga kasutab üldhooldusteenust 112 vallaelanikku ehk enamik on erahooldekodus.

Andmed: Põhja-Pärnumaa vallavalitsuse sotsiaalosakond

Septembri algul moodustas vallavalitsus eraldi töögrupi, mille ülesanne oli selgitada välja riskid, mis kaasnevad hooldekodude võõrandamisel. Selleks tehti SWOT-analüüs, mille tulemusi läinud nädalal kogukonnale tutvustati. Kohalikud elanikud tegid vallale selgeks, et nemad ei toeta valla hoolekandeasutuste müüki.

"Mul on väga hea meel, et Põhja-Pärnumaa kogukond kaasa mõtles ja nii paljud inimesed arutelust osa võtsid. See on väga oluline sisend meile, vallavalitsusele, mille tulemusena saame edasi liikuda," rääkis sotsiaalosakonna juhataja Anneli Kaljur.

Möödunud nädalal toimunud avalikul arutelul ütlesid kohalikud, et nemad ei toeta valla hooldekodude müüki.
Möödunud nädalal toimunud avalikul arutelul ütlesid kohalikud, et nemad ei toeta valla hooldekodude müüki. Foto: Urmas Luik

Töögrupi analüüsi tulemustest selgus, et hooldekodude võõrandamisel kaasnevad teenuse osutamisel riskid, mida on vallavalitsusel keeruline maandada. Sellest tulenevalt võeti täna Põhja-Pärnumaa vallavalitsuse istungil vastu otsus, et hooldekodude võõrandamisega edasi ei minda.

"Tähtis on oma inimesi hoida ja hooldekodude müük ei ole praegu viis, kuidas tulusid vallaeelarves tõsta," lausus Põhja-Pärnumaa vallavanem Madis Koit. Järgmise aasta arengukava ülevaatamisel tehakse volikogule ettepanek eelarvestrateegiat muuta.

Vallavanem selgitas veel, et see on tavapärane protsess, kuidas asju arutletakse. "Ühtegi otsust ilma põhjaliku analüüsi ja kogukonnaga läbi arutamata vallavalitsus kindlasti ei tee. Tuleb idee, arutame ja analüüsime, jagame tulemusi ning siis otsustame. Lõplik sõna jääb alati volikogule,“ lisas Koit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles