Uuringu järgi on meretuuleparkide rajamise toetus Eesti elanike seas suur (2)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Tuulepark. Pilt on illustratiivne.
Tuulepark. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Energiafirma Utilitas Windi tellimusel Kantar Emori tehtud uuringu kohaselt toetab enamik Eesti elanikest tuuleenergia senisest laiemat kasutuselevõttu. Suuremas osas suhtutakse sellesse hästi Kihnuski.

Uuring näitab, et 73 protsenti Eesti inimesi pooldab tuuleparkide laiendamist merel ja 65 protsenti maismaal. Suur toetus on ka puiduhakke ja -jääkide ning säästlikult majandatud biomassi suuremal kasutuselevõtul (81 protsenti) ning päikesepaneelide rajamisel elamute katustele (88 protsenti). Ent põldudele rajatavate päikeseparkide laiendamise poolt on vähem inimesi: 61 protsenti vastanutest. 

Küsitluses ilmnes veel, et pea kaks kolmandikku Eesti elanikest ei usu, et meretuulepark vähendaks piirkonna köitvust turismisihtkohana. 15 protsenti hindab mõju isegi positiivseks.

Eraldi uuriti väikesaarte elanike suhtumist meretuuleparkidesse. Kihnus suhtub neisse positiivselt või neutraalselt 63 protsenti ja Ruhnus 55 protsenti vastanutest. Üle poole kihnlastest peab kõige olulisemaks meretuuleparkidega kaasnevaks heaks mõjuks majanduslikku tulu kohalikule omavalitsusele. Ruhnu elanikest kolmandik peab rohelist energiat positiivseks, samuti kodumaist päritolu energiat.

«Väikesaarte elanikud loodavad, et meretuulepargid toovad kaasa soodsa hinnaga energia ning loovad uusi töökohti. Need mõjud on eriti olulised just noorematele elanikele,» rääkis Emori uuringuekspert Anu Varblane. 

Kantar Emori üleriigiline uuring tehti tänavu oktoobris, küsitlusele vastas 1130 inimest vanuses 18 kuni 84. Kihnu ja Ruhnu rahvastikuregistrijärgseid elanikke küsitleti septembris, vastas kokku 269 inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles