Külmalainega tasub eriti pöörata tähelepanu ohutule kütmisele

Pärnu Postimees
Copy
Külma ilmaga tuleks hoiduda ülekütmisest.

 
Külma ilmaga tuleks hoiduda ülekütmisest.  Foto: Urmas Luik

Keskkonnaagentuur ennustab eelolevaks nädalaks krõbedaid külmakraade: kohati langeb temperatuur alla miinus 20. Kuna kogemus on näidanud, et pakasega sagenevad tulekahjud, soovitab päästeamet hoiduda üle kütmast ja sulgeda siiber õigel ajal.

Külm ilm paneb inimesi rohkem kütma, et hoonetes mõnus ja soe oleks. Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhataja Indrek Laanepõld soovitab siin järgida põhimõtet: pigem korraga vähem, aga sagedamini ehk üks koldetäis nii hommikul kui õhtul.

Ahju, pliidi ja kamina läheduses ei tohi olla mööblit, vaipu, küttepuid, pappkarpe ega muid kergesti süttivaid esemeid. “Hoolega peab jälgima, et siibrit ei suletaks liiga vara. Kui lisasoojuse saamiseks on vaja kasutada elektrilisi radiaatoreid või soojapuhureid, tuleb seda teha mõistlikult, et elektrisüsteemi mitte üle koormata,” selgitas Laanepõld ja lisas, et puhureid ega radiaatoreid ei tohi rõivaesemetega kinni katta.

Korralikult soojustamata torude jäätumine on pakasega samuti sage probleem. Selle vältimiseks tuleb torustik katta lisaisolatsiooniga. Mingil juhul ei tohi torusid sulatada lahtise tule, näiteks leeklambiga. “Jäätunud torude sulatamiseks soovitame kasutada soojakaableid või järelevalve all puhurit,“ lausus ohutusjärelevalve büroo juhataja.

Peale õigete kütmisvõtete tuleb kontrollida üle suitsu- ja vingugaasiandurid. Elusid päästavad ainult töökorras andurid. “Kui oma küttekolded ja andurid kontrollitud, aidake üksi elavaid sugulasi ja naabreid, et ka nende kodu oleks soe, kuid tuleohutu,” soovitas Laanepõld.

Külmaga sagenevad sõidukipõlengudki. Seepärast soovitab päästeamet soojendada töötava mootoriga autot hoonest ohutus kauguses. Kui sõidukil on tehasest eelsoojendussüsteem, tuleks kasutada seda. “Varuge auto soojendamiseks aega, ei ole mõistlik lülitada korraga maksimumi peale nii puhurid, istme- kui klaasisoojendus. Eriti vanemate sõidukite elektrisüsteem ei pruugi pikale käivitamisele ja seejärel täiskoormusele vastu pidada,” selgitas Laanepõld. 

Ohutussõnumid külmal ajal kütmiseks

Ahju kütmine. 
 
Ahju kütmine.   Foto: Urmas Luik

Hoiduge ülekütmisest! Kütta tuleb mõistlike kogustega, et vältida ahju ülekuumenemist. Kindlasti on oluline küttekolde pidev professionaalne hooldus ja puhastus, et vältida tahmapõlenguid korstnas.

Jälgige, et ei sulgeks siibrit liiga vara.

Ärge katke soojapuhureid ega radiaatoreid rõivaesemetega!

Veenduge, et laes on töökorras suitsuandur.

Märgake ja abistage lähedasi külmaga toimetulekul.

Andmed: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles