Võta osa! Avatud seminaril tuleb juttu vandenõuteooriatest

Pärnu Postimees
Copy
Andreas Ventsel on üks esinejatest seminaril.
Andreas Ventsel on üks esinejatest seminaril. Foto: Andres Raudjalg

Esmaspäeva, 18. märtsi õhtul korraldab Naiskodukaitse kõigile avatud veebiseminari "Digiliikur: Vandenõuteooriad". Veebiseminaril räägivad Tartu ülikooli (TÜ) semiootikud Andreas Ventsel ja Mari-Liis Madisson vandenõuteooriate tekkest ja nende rollist ühiskonnast. Üritusele on oodatud kõik huvilised.

Naiskodukaitse virtuaalsete seminaride sarjas kohtutakse iga kuu ühe infovastupidavuse valdkonna eksperdiga, kes tutvustab põnevat ja päevakajalist teemat. Sel korral räägitakse seminaril sellestki, miks kipuvad vandenõuteooriad eriti vilkalt levima suurte kriiside ajal ja kuidas on muutnud internet vandenõuteooriate levikut ja auditooriumi. Ventsel ja Madisson on andnud koos Mihhail Lotmaniga välja raamatu "Varjatud märgid ja salaühingud", mis on esimene eestikeelne vandenõuteooriatele keskenduv monograafia, mille eesmärk on avada konspiratsiooniteooriate kirjut tähendusmaailma ja toimimismehhanisme.

Digiliikuri projekti veab Naiskodukaitse Harju ringkonna liige ja TÜ infovastupidavuse nooremteadur Diana Poudel. Infovastupidavus on võime vastu seista teaberünnakutele, manipulatsioonile ja valeinfole. Poudeli sõnutsi on viimastel aastatel maailmas toimunut jälgides arusaadav, et üldise kaitsevõime tõstmise nimel on vaja leida lisamooduseid, kuidas kaitsta inimesi inforuumis info ülekülluse, väärinfo ja manipulatsiooni eest.

Veebiseminarile on oodatud kõik huvilised. Eriti võiks teema huvi pakkuda õpetajatele, noorsootöötajatele, raamatukoguhoidjatele ja teistelegi, kes tegelevad meediapädevuse ja infovastupidavuse teemaga ning soovivad neil teemadel end pidevate muutustega kursis hoida.

Märtsi Digiliikur on veebiseminaride sarjas juba kolmas. Sarja alustati aruteluõhtuga ChatGPT teemadel, teise kohtumise sisuks olid küberrünnakud. Kõiki Digiliikuri seminare saab järele vaadata Naiskodukaitse Youtube’i kanalis.

Digiliikurit aitavad korraldada Balti infohäirete sekkekeskuse (BECID) meediapädevuse spetsialistid. Nende koostatud tasuta meediapädevuse materjali leiab veebilehelt www.becid.eu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles