Linnusõbrad tõid suvepealinna uhke tiitli

Pärnu Postimees
Copy
Pärnus kohatud lääne-pöialpoiss on Eestis juhukülaline, keda kõige enam on nähtud aprillis-mais.
Pärnus kohatud lääne-pöialpoiss on Eestis juhukülaline, keda kõige enam on nähtud aprillis-mais. Foto: Keskkonnaagentuur

Märtsi viimasel pühapäeval toimunud linnade linnuvaatluspäeval selgus, et selle kevade linnurikkaim linn on Pärnu. Vaatlejad märkasid suvepealinnas üle 100 liigi linde – see on kõigi aegade rekord.

Ornitoloogiaühingu korraldatud linnade linnuvaatluspäev läheb ajalukku kõigi aegade liigirohkeimana.

26 linnas loendas tiivulisi 67 inimest ja esimest korda 23 aasta jooksul vaadeldi ühes linnas üle 100 linnuliiki: Pärnus nähti 5–13 kokku 104 eri liiki sulelisi.

Siinsed linnuhuvilised märkasid ka kõige rohkem selliseid linde, keda kusagil mujal ei nähtud. Nii jäid vaid suvepealinna vaatlejatele silma karvasjalg-viu, rüüt, väiketüll, tutkas, suurkoovitaja, jääkajakas, lääne-pöialpoiss ja männi-käbilind.

Üksnes Haapsalus nähti mustlaglet, Kanada laglet, naaskelnokka ja räuska, Keilas händkakku, Tallinnas hallpõsk-pütti ja suitsupääsukest, Paldiskis alki, krüüslit, väikekajakat ja hele-urvalindu, Tapal merikotkast, Tartus rägaparti ja heletildrit ning Võrus kõrvukrätsi ja kukkurtihast.

Kõige haruldasemad linnuliigid olid Pärnus kohatud jääkajakas ja lääne-pöialpoiss.

Tarvo Valker, Eesti ornitoloogiaühing


Linnade linnuvaatluspäeva eestvedaja Tarvo Valker tõdes, et nii pikki vaatlusnimekirju soodustas väga varane kevad, aga ka vaatluspäevaks kohale jõudnud erakordne soojalaine. “Mitmel pool oli sooja 15 kraadi ringis. Vaatlejad nägid rändlinde, keda märtsis kohatakse haruharva, näiteks märgati juba esimest suitsupääsukest, aga ka väiketülli, räuska ja mitut kivitäksi. Kõige haruldasemad liigid olid Pärnus kohatud jääkajakas ja lääne-pöialpoiss. Harvemini kohatavatest lindudest täheldati veel alki, krüüslit ja kaljukotkast,” loetles Valker tähelepanuväärsemaid vaatlusaluseid.

Tallinnas pandi kirja 100, Haapsalus, Paldiskis ja Tartus kõigis 85 liiki. Vaadeldud linnuliike oli kokku 141, seegi tähistab rekordit.

Linnade linnuvaatluspäeva on Eesti ornitoloogiaühing korraldanud 2002. aastast. Mullu tehti vaatlusi 24 linnas ja neist linnurikkamad olid Tartu 86 ja Tallinn 85 liigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles