Pärnu loobub prügi kaalumise nõudest (1)

Copy
Pärnu linn soovis üle minna olmeprügi kaalumisele põhjusel, et see motiveeriks linlasi paremini sortima. Prügifirma Ragn-Sells võitis hanke, kuid andis loetud kuud enne üleminekut teada, et taganeb lepingust, juhul kui linn soovib siiski olmeprügi kaaluma hakata.
Pärnu linn soovis üle minna olmeprügi kaalumisele põhjusel, et see motiveeriks linlasi paremini sortima. Prügifirma Ragn-Sells võitis hanke, kuid andis loetud kuud enne üleminekut teada, et taganeb lepingust, juhul kui linn soovib siiski olmeprügi kaaluma hakata. Foto: Mailiis Ollino

Läinud kuudel on Pärnu linnavalitsus seisnud silmitsi olukorraga, kus õige pea peaks kogu omavalitsus üle minema olmeprügi eest kaalu järgi tasumisele, aga hankega leitud prügivedaja teatas viimasel minutil, et ei hakka prügi kaaluma ja taganeb lepingust, kui Pärnu oma plaani juurde jääb.

Eile kuulutas Pärnu linnavalitsus välja uue prügiveohanke, kuigi Ragn-Sells pidanuks linlaste jäätmeid minema viima 2027. aasta augustini. Uus hange sisaldab täpselt samasuguseid tingimusi nagu eelmine, välja arvatud olmeprügi kaalumise nõue. Teisisõnu loobub Pärnu plaanist, et kõik linlased hakkaksid alates tuleva aasta märtsist olmeprügi eest tasuma kaalu järgi.

Uuele vedajale on ebareaalne anda ettevalmistusteks kolm kuud – nii põhjendas linn kaalumisnõudest loobumist. Ragn-Sellsile anti üleminekuks ettevalmistusaega kaks ja pool aastat, kuid ka sellega ei saadud hakkama. Nimelt oli juba kahe aasta eest toimunud riigihankes tingimus, et 2025. aasta märtsist hakkaks linnarahvas prügi eest maksma tekitatud jäätmekoguse kaalu alusel. Ragn-Sells kritiseeris kaalumisele ülemineku plaani juba toona, kuid hankel pakkumist tehes oli formaalselt nõus seda nõuet täitma.

Tagasi üles