Tõstamaa mõisas tehakse suvel taas teatrit

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Pruutide kool” hargneb omaaegses neidude kodumajanduskoolis.
“Pruutide kool” hargneb omaaegses neidude kodumajanduskoolis. Foto: Ardi Truija

Tõstamaa mõisas mängitakse sel suvelgi mullust Gerda Kordemetsa menutükki “Pruutide kool” ja sama autori uuslavastust “Surm, sünd ja laulatus”, kus peaosades Laine Mägi ja Andrus Vaarik.

Lavastaja Gerda Kordemetsa sõnade kohaselt oli tagasiside “Pruutide koolile” äärmiselt positiivne. Peale kiitvate arvustuste pälvis näidend Eesti rahvuskultuuri fondi Siim ja Kristi Kallase stipendiumi. “Parim kiitus oli aga suust suhu liikunud kumu, mis tõi teatrisse üha uusi vaatajaid,” märkis Kordemets. Tänavu mängitakse lugu juulis kümme korda.

”Pruutide kooli” trupp on tänavu täpselt sama. “Kõik näitlejad tahavad ja õnneks ka saavad kaasa teha. Mis on omamoodi imeline, sest paar noort näitlejat on vahepealse aasta veetnud välismaal õppides,” lisas lavastaja.

Uuslavastus “Surm, sünd ja laulatus” on samuti Kordemetsa kirjutatud ja lavastatud. Peaosades mängivad Laine Mägi ja Andrus Vaarik. Tegelastena, kellest kaks – Anna Meyer von Gyldenfeldt ja Heinrich von Helmersen – on laval “Pruutide kooliski”. “Need kaks lavastust on sel moel omavahel seotud, kuid tegemist ei ole “Pruutide kooli” järjega,” lausus Kordemets.

Näidend „Surm, sünd ja laulatus” koosneb kolmest päevast mõisaproua Anna Meyer von Gyldenfeldti (sünnidaatum teadmata, surnud 1710) elus. Pildid ilmuvad meie ette tagurpidises järjekorras: esimeses osas on Anna 90-, teises 34- ja kolmandas 25aastane. See on fantaasia, mis mängib mõne tolle naise kohta teada faktiga.

Benedict Andreas von Helmersen tõi oma abikaasa jõukast Saksimaa perest külmale ja pimedale Liivimaa äärealale, kus naise kaaslasteks saavad üksindus, lapsed ja teenijad.

Ometi kasvab Annast matroon, kes juhib Tõstamaa majapidamist 65 aastat ja kasvatab üles 13 last. Anna on suur inimene suure saatusega.

Esimene pilt „Surm” toimub Anna surmapäeval. Osalised on Anna ja tema üheksas poeg Heinrich von Helmersen. Teine pilt „Sünd” toimub 56 aastat varem, Heinrichi sündimise päeval. Tegelased on Anna ja tema abikaasa Benedict Andreas. Kolmanda pildi „Laulatus” tegevus leiab aset veel üheksa aastat varem, Anna ja Benedict Andrease laulatuse eel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles