Eveli Loorents: Meie eesmärk on pakkuda huvitavat puhkust

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

“Päikeseloojangu” festival Kablis kestab tänavu kauem ja on mitmekesisem kui varem.

Viis aastat tagasi alustatud ettevõtmine on tänavu suurejoonelisem, hõlmab varem korda läinud ja uusi üritusi, mida jagub mitmesse kohta ja igas vanuses publikule. Festivali koordinaator Eveli Loorents räägib lähemalt.

Millest festival alguse sai?

Algataja oli Elleri-nimelise muusikakooli direktor Kadri Leivategija Tartust. Üks korraldajaid ongi tema SA Festivitas Canens. Kadri puhkab siin suviti ja kuna talle tundus elu veidi igav, alustaski ta oma meeskonnaga. Peagi liitusid kohalikud turismiettevõtjad, kes leidsid samuti, et meil puhkuse sihtkohana potentsiaali on, aga elu on sündmustevaene. Üks aasta jäi vahele, siis võtsime Kadriga ühendust ja alustasime uuesti.

Mis ajast korraldate “Päikeseloojangu” festivali?

Viis aastat tagasi alustasime. Kuna sel aastal on väike juubel, on kava uhkem, me ei tee ainult muusika- ja kultuuriüritusi, vaid ka sporti ja sisustame lastega perede aega.

Kas mõni festivali ettevõtmine on juba viis aastat vastu pidanud?

Jüri Aarma vestlused näiteks. Tänavu sisustab ta kaks õhtut, jutukaaslasteks Kihnu Virve ja näitleja Merca.

Kui suur on teie roll kogu ettevõtmises ja kes on kaasosalised?

Kuna olen tegev mittetulundusühingus Kabli Festival, mis ongi ellu kutsutud festivali korraldamiseks, on minu ülesanne olnud olla administraator, kes haldab kogu infot. Samuti tegelen rahastusprojekti kirjutamise, aruandluse, turundusega ja hoian silma peal rahaasjadel. Festivali on kaks aastat aidanud rahastada Leader-programm, kuhu oleme projekte kirjutanud.

Meie meeskonda kuulub ka Festivitas Canens, mis korraldab kontserte ja vestlusõhtuid ja esimest korda stiilipeona mõeldud kõrtsipidu ühislaulude ja meremeeste juttudega. Kosmonautika puhkekeskus, Tuisuliiva puhkemaja ja Kabli ranna haldajad on samuti olnud peamised ürituste korraldajad. Kabli külaselts on alati osalenud ja olnud meie tegemistega kaasas.

Sel aastal on osalejaid juurde tulnud: Atsikivi puhketalu pakub tegevust lastele, Lemmeranna külalistemaja korraldab surfikoolitust ja rannaaeroobikat, Vango puhketalus on talupäev. Ja muidugi, kuna meid kõiki ühendab romantiline rannatee, on selle eestvedajad olnud meile turunduses olulised koostööpartnerid.

Sporti teete samuti esimest suve. Kuidas läheb, kas huvi on?

Surfikoolitus just algas, rannajooga on üllatavalt hästi vastu võetud, esimesel korral oli umbes 15 osalejat.

Kust leidsite spordiürituste eestvedajad?

Jooga- ja shindo-õpetajad on Häädemeestelt, aeroobikatreenerid samuti siitkandist. Lemmeranna treenerid on mujalt.

Missugune on selle heitliku suvega publiku huvi?

Kontserdid on väga hästi alanud. Valgre õhtul vaatasime murega, kuidas kõik ära mahutada. Olav Ehala ja Lembit Saarsalu salongiõhtu oli huvitav, musitseerimise kõrval rääkisid mehed džässist ja bluusist. Eriti rahvarohked on Kabli rannapeod.

Miks Lepanina kontserdid on salongiõhtuks nimetatud?

Need toimuvad restoranis, väikses ruumis, kus on vahetum suhtlemine. Peale musitseerimise on oluline osa sõnal: juttudel ja lugudel.

Mida eelmise aasta kogemuse põhjal kordate?

Kirjandusõhtut näiteks, mis eelmisel aastal tõi ligi 80 inimest kokku. Tänavu on kutsutud Jaan Pehk, Kivisildnik, Wimberg ja Kaupo Meiel. Välja on kujunenud sellised kindlad üritused nagu “Kosmose kolmapäevad”, Kabli rannapeod, salongiõhtud ja Jüri Aarma vestlusõhtud.

Keda ootate osalema?

Piirkonna puhkajaid, kohalikke elanikke, Pärnu linna inimesi. Olen ise Pärnust ja tihtipeale sealsetele üritustele ei jõua. Sageli tundub, et väljaspool linna toimub huvitavamaid asju.

Kontserdid on eri sihtgruppidele, õhtumuusika Häädemeeste kirikus neile, kes armastavad klassikalist muusikat ja neile kohalikele, kel pole autot, et kaugemale sõita. Enamik siinset rahvast elab ju Häädemeestel. “Kosmose kolmapäevadest” huvituvad enim keskealised ja nooremad. Rannapeod on puhkajatele ja omakandi noortele, kes aktiivselt aitavad selle kohta infot levitada. Need peod seovad kohalikke noori kodukandiga – seegi on üks meie eesmärke.

Tänavu müüte esimest korda festivali passe.

Jah, neid küsiti juba möödunud aastal, ettepanek tuli kohalikelt inimestelt ja müük on läinud hästi. Need on eelkõige omakandi rahvale ja suvitajatele, kes kauem siin puhkavad. Pass annab võimaluse tulla kümnele üritusele soodushinnaga.

Mis veel uut on?

Koostööpartner Baltreisen Rattatuurid teeb jalgrattamatka Pärnust kõrtsipeole. Rüütli tänavalt hakatakse kell 17 sõitma ja püütakse vältida Via Balticat ja teha peatusi kaunites paikades. Buss viib ratturid pärast Pärnusse tagasi. Rattaretkest huvitujal ei pea endal jalgratast olema, seda saab laenutada.

Atsikivi puhkekeskuses on juulis neljapäeviti lastepäevad, kus viie- kuni 12aastastega meisterdatakse ja võisteldakse, vaadatakse multikaid. Lapsed saavad ühe söögikorra. Talupäev on esimest korda. Samuti aeroobika ja surf Kabli ja Lemme rannas.

Millist üritust oma sõpradele kõigepealt soovitaksite?

Salongiõhtuid, meremeeste kõrtsipidu koos Marko Matverega, õdusaid kontserte Kosmonautikas, rannajoogat.

Kuidas saab kohale pärnakas, kel autot pole? Kas liinibussiga?

Pärnust saab bussiga siia küll, aga tagasi ei saa. Oleme mõelnud festivalibussi peale Pärnust või Lemme rannast näiteks Kabli rannapidudele.

Kuidas tujukas ilm mõjutab, kas aitab kaasa või hoopis peletab rahvast ranna piirkonnast?

Meil on vedanud, on olnud pilviseid õhtuid, aga laussadu mitte. Osa üritusi on ju ruumis, aga parema ilmaga on külastajaid kindlasti rohkem.

Kabli eristub oma festivaliga kõigist ülejäänud suvituskohtadest, Eestis polegi vist teist nii üritusterohket ranna-ala. Kas mõte liigub juba järgmise suves, et mida veel uut pakkuda?

Meil on liivarand, soe vesi, loojangud – kõik on suurepärane. Aga me tahame, et rand oleks veel elavam. Eesmärk on pakkuda huvitavat puhkust. Isegi kui festivalikülalised ei jää ööbima, annavad meie üritused näiteks kohalikele toitlustajatele tööd ja kliente. Inimesed tulevad tihtipeale varem, vaatavad siin ringi, käivad kohvikutes.

Mõtted liiguvad järgmises suves, aga vara on neist rääkida. Uusi plaane teeme septembris. Jaanuaris on põhiüritused paigas ja eelkokkulepped olemas. Enne kevadet saab kava kokku. Tänavu on esimene välisesineja Sergio Bastos Brasiiliast. Võimalik, et tuleval aastal on meie festival rahvusvahelisem.

CV

 Sündinud Häädemeestel 1977. aastal.

 Lõpetanud Tartu ülikooli Pärnu kolledži 2000. aastal.

 Töötanud Pärnu Rannahotelli vastuvõtus 1997–2002,

 EASi Pärnu turismiinfokeskuse infospetsialistina 2002–2007,

 Lepanina hotelli turundusjuhina 2007–2011,

 Häädemeeste keskkoolis turismiõpetajana 2003,

 MTÜ Kabli Festivali koordinaatorina OÜ Algringis 2011 –.

 2 last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles