Uus trükimasin toob Sinti töökohti juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaalt kohale tulnud Holger Poehland on üks Koenig & Bauer Rapida tehnikutest, kes masinat töökorda seadistavad.
Saksamaalt kohale tulnud Holger Poehland on üks Koenig & Bauer Rapida tehnikutest, kes masinat töökorda seadistavad. Foto: Ants Liigus

AS Pajo ostis tehnoloogialaenu abil uue trükimasina, mis võimaldab ettevõttel kasvatada tootmismahtu ja pakkuda inimestele uusi töökohti.

Pajo trükikoja tegevjuhi Urmas Savi hinnangul suurendatakse tootmismahtu uue masina abil kuni kaks ja pool korda, suureneb efektiivsus ja paraneb toodete kvaliteet.

Koenig & Bauer Rapida moodsaima ofsettrükimasina abil loodab trükikoda suurendada märkimisväärselt käivet. Kui eelmisel aastal oli käive 3,4 miljonit eurot ja sel aastal ilma uue trükkijata hinnati selle kasvuks 15-20 protsenti, siis nüüd, uue seadmega, arvab Savi käibe kasvu 5,5 miljonini.

Trükimasin koos kõigi lisadega läks ettevõttele maksma ligikaudu kaks miljonit eurot. Selle jaoks võetud laenu omafinantseering kaeti KredExi pakutava tehnoloogialaenu abil.

KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Küti selgitusel saavad ekspordipotentsiaaliga tööstusettevõtted kasutada tehnoloogialaenu panga või liisingufirma nõutava omafinantseeringu katmiseks.

“Tänu tehnoloogialaenule suurenevad ettevõtete investeeringud masinatesse ja seadmetesse, see tõstab eksportijate konkurentsivõimet ja aitab seeläbi kaasa Eesti majanduse elavnemisele,“ rääkis Kütt.

Hambuni relvastatud moodsate seadmetega

Urmas Savi sõnade kohaselt sisaldab tuttuus trükimasin rohkelt uut tehnoloogiat ja seetõttu on hind nii kõrge.

“Masin on hambuni relvastatud moodsate seadmetega, millest üks ja märkimisväärseim on praegu Baltimaades ja võib-olla Skandinaaviaski ainulaadne,” rääkis Savi.

Tegemist on jooksva kvaliteedikontrolliga, mis trüki ajal kontrollib trükise kvaliteeti. Savi sõnade järgi ei ole see niisuguste masinate puhul tavaline.

Kõik uued seadmed võimaldavad klientidele pakkuda hea kvaliteediga tooteid ja seda kiiresti ning efektiivselt.

Kokku 10–15 uut töökohta

Sindis Pajo trükikojas asuv uus trükimasin võimaldab ettevõttel palgata uut tööjõudu, mis pikemas perspektiivis suurendaks töötajate arvu kümmekonna inimese võrra.

“Tõstame töötajaid ümber, kogenud trükkalid lähevad uue masina peale ja vanema jaoks koolitame uusi,” ütles Savi. “Kui masin on käima läinud, nõuab selle toitmine ettevalmistust ja järeltöötlust ehk trükise töötlemist. Näeme, et paari aasta jooksul kasvab meie töötajate arv 10 kuni 15 inimese võrra.“

Enne kui masin täiel võimsusel tööle hakkab, tuleb see täpselt seadistada, et toodang oleks kvaliteetne. Selleks tulid Koenig & Bauer Rapida trükimasinaga kaasa tehnikud Saksamaalt, kes sellega tegelevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles