Pärnus valmib mälestusmärk hukatud juudi lastele

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Alevi kalmistu värav.
Pärnu Alevi kalmistu värav. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Pärnu juudi seltsi eestvõttel valmib mälestusmärk 33 1-17aastasele juudi lapsele, kes hukati 1941. aasta novembris pärast Saksa vägede Pärnusse jõudmist.


Enne Saksa vägede Pärnusse jõudmist 1941. aasta suvel põgenes Pärnus elanud 250 juudist pool. Linna jäänud mehed hukati pikemalt ootamata, naised ja lapsed isoleeriti esialgu praegugi laona tuntud Beti aita ja seejärel kohalikku juudi sünagoogi. Kaua neil elada siiski ei lastud, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Pärnu juudi seltsi juhatuse esimees Mark Klompus meenutas, et emad olid oma lastest eraldatud ja viidud Rae metsa, kus nad maha lasti. Lapsed mürgitati ja viidi ka Rae metsa. Hukkajate hulgas olnud mõni eestlane.

Pärnu juudi sünagoogi kõrval asuvas haiglas 1941. aastal töötanud ja vahel ööbinud Voldemar Kaasik mäletab hästi sünagoogi valvanud püssimehi ja ööd, pärast mida seal lapsi enam polnud.

Tapetud laste mälestuse jäädvustamiseks paigaldatakse hiljemalt sügisel Pärnu Alevi kalmistule juutidele eraldatud ossa mälestusmärk, millel on Taaveti täht ja kõigi 33 hukatud lapse nimed, sünniajad ja hukkamisaeg.

Mälestusmärgi püstitamiseks vajalikust 47 000 kroonist suurem osa on saadud rahvusvahelistelt juudiorganisatsioonidelt, veel puudu olevad 17 000 krooni loodetakse saada eraannetajatelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles