Pärnumaa kogukonna pärl elab metsa keskel

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti külaliikumise Kodukant Pärnumaa kogukonna pärl rivistus tunnustussõnu kuulama, pereema Kadri-Aija Viigi kõrval pereisa Vahur Viik, tema kõrval lapsed Kaia-Liisa, Juhan ja Katariina. Puudu on vanim poeg Allar, kes töötab siseministeeriumis.
Eesti külaliikumise Kodukant Pärnumaa kogukonna pärl rivistus tunnustussõnu kuulama, pereema Kadri-Aija Viigi kõrval pereisa Vahur Viik, tema kõrval lapsed Kaia-Liisa, Juhan ja Katariina. Puudu on vanim poeg Allar, kes töötab siseministeeriumis. Foto: Urmas Taul

Pärnumaa kogukonna pärl on Lähkma külas elav perekond Viik, nii otsustas Eesti külaliikumine Kodukant, valides esimest korda sellise särava tunnustuse väärilisi.

“Esimene tunne oli sügav jahmatus,” ütles pereema Kadri-Aija Viik. “Arvasin, et helistaja, Külli Volmer, on midagi segi ajanud, sest käimas oli „Avatud külaväravate“ projekt ja hakkasingi talle rääkima, et meie külaselts ei ole sellega seotud, Pärnumaalt on Soometsa ja Lindi. Tema ütles, et tal on hoopis teine jutt.”

Liikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juht Külli Volmer teatas telefonitsi hoopiski rõõmsa uudise.

Igast maakonnast üks

Konkursile “Kogukonna pärl 2012” esitati üle riigi 125 kandidaati, mitu ühest või teisest maakonnast, seda korraldaja ei avalda. Tiitleid jagub igas maakonnas ühele perele, seega on neid kokku 15 nagu maakondi.

Ettevõtmist toetatakse regionaalministri valitsemisalast ja eile pärastlõunal käis regionaalminister Siim-Valmar Kiisler koos Kodukandi tegevjuhi Kaie Toobali ja Külli Volmeriga Surju vallas Viigi perele tunnustussõnu ütlemas. Tähelepanu keskmes oli pere noorim tütar Katariina, kes samal päeval sai 12aastaseks.

Statuudi järgi on kogukonna pärl perekond, kes siirast soovist ja vabast tahtest on ühiselt panustanud kogukonna arengusse ja õlatunde tugevdamisse, toonud kohalikku ellu ja tegemistesse rõõmu, innustanud uusi ettevõtmisi, edendanud loodushoidlikku mõtteviisi ja tervet eluhoiakut. Sellest põhijoonest tulenevalt otsustas hindamiskomisjon eesotsas Kaie Toobaliga tunnustada Kadri-Aija ja Vahur Viigi neljalapselist peret.

Tunnustajad jõudsid Lähkmale Valgamaalt sealse pärli üleandmiselt. Jäänud on veel viis maakonda ja Volmeri sõnul on kõik valitud pered lasterikkad, Kodukandi liikumise aktiivsed inimesed, kogukonna eest seisjad ja piirkonna arendajad.

Kogukonna toetus

“Meil on kahe küla peale 60 inimest, nemad kui kogukond on hakkajad, meie pere osa on kõvasti üle tähtsustatud,” mainis pereema Kadri-Aija Viik, kes on hariduselt metsamajanduse insener, Kikepera metsaühistu juhatuse liige ja erametsakeskuse Pärnumaa tugiisik, kodukohas Lähkma-Saunametsa külaseltsi eestvedaja ja Surju vallavolikogu esimees. Pärnumaa Kodukant valis ta 2010. aasta sädeinimeseks kui endise Kilingi metskonnamaja külakeskuseks kujundaja.

Esildises mainitakse, et Vahur ja Kadri-Aija töötasid paljude kohalikega aastaid Kilingi metskonnas, mis kaotati 2008. aastal riigimetsa majandamise keskuse töö ümberkorraldamisega ja tsaariaegne ajalooline hoone jäi saatust ootama. Hakkaja ja ettevõtliku Viigi pere algatusel moodustus naaberkülade elanikest Lähkma-Saunametsa külaselts.

Vald taotles metskonnahoone endale ja andis seejärel külaseltsi käsutusse. Remondi järel on Lähkma jõe ääres maja nagu pärl, kus ümbruskonna elanikud koos käivad, saavad koolitusi, korraldavad üritusi. Külaseltsi liikmed, Surju vallavanem Jaanus Männik ja vallasekretär Mare Kütt ütlesid tunnustussõnu pärliks valituile.

Pärnumaa Kodukandi juhatuse liikmed Eve Sikka ja Krista Habakukk rääkisid, et metskonna töötajate koondamise järel ei läinud Viigi pere linna, vaid hakkas otsima veelgi tugevamaid kodukohta kinnistumise võimalusi.

Regionaalminister andis perele üle konkursi tunnustusmeene, puitalusel sepistatud jõekarbi. Selle valmistas Rõuge sepp Peeter Reemann, mõtte sai ta legendist, kuidas Pärlijõest on jõekarpe korjatud lootusega leida nende seest tõelisi pärleid.

Oma tõelisi pärleid maaperede hulgast otsustas otsida ka külaliikumine Kodukant ja tunnustada neid, kes koduriigi eri paigus panustavad enim kogukonnaellu ja teevad seda vabatahtlikult.

Viigiperele on nähtamatu, aga tugev tugi kodu- ja lastehoidjana olnud Kadri-Aija ema Laine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles