Amandus Adamsoni tütar maeti kujurist isa kõrvale

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Alevi kalmistul sängitati  skulptor Amandus Adamsoni kõrvale urn tema tütre Maria Maddalena Carlssoni tuhaga.
Pärnus Alevi kalmistul sängitati skulptor Amandus Adamsoni kõrvale urn tema tütre Maria Maddalena Carlssoni tuhaga. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna sängitati Pärnus Alevi kalmistul Eesti läbi aegade kuulsaima kujuri Amandus Adamsoni kõrvale urn tema viimase otsese pärija, tütre Maria Maddalena Carlssoni tuhaga.

28. septembril Rootsis Uppsalas 90aastasena surnud Maria Carlssonit olid tulnud viimsel teel saatma ta lapsed Hildegard, Stefan ja Ingemar koos järeltulijate ja sugulastega, kokku oli Rootsist saabunuid 17. Matusetalituse korraldamisel abistas perekonda Harjumaa muuseum.

Maria Carlssonit mälestasid kultuuriministeeriumi, Paldiski linnavalitsuse, Harju maavalitsuse ja muinsuskaitse esindajad, väiksele ja omaste soovil tagasihoidlikule talitusele oli tulnud Maria Adamson-Carlssoni Pärnu-aegseid tuttavaidki.

Maria Carlsson oli sündinud Itaalias Capri saarel, tal oli nii Itaalia, Rootsi kui Eesti kodakondsus. Kujurist isa peres kasvas ta esmalt Venemaal, siis elas aastaid Paldiskis, aga keskkooli lõpetas hoopis 1941. aastal Pärnus. Seejärel töötas ta Pärnu perekonnaseisuametis ja oli Saksa okupatsiooni ajal Pärnu linnavalitsuse sekretär. 1944. aastal emigreerus Maria Adamson Rootsi, kus õppis kunstiteadlaseks.

Sidemed Eestiga tihenesid Marial siis, kui ta hakkas oma vaiksel, kuid visal moel võitlema isakodu säilinud ateljeemaja tagasisaamise ja muuseumiks taastamise eest. Pärnugi, kus ta isa Amandus Adamsoni töödest Koidula monument, vabadussõjas langenud kangelaste mälestussammas ja Johann Linde hauamonument, jäi talle alati armsaks. Eestis käies tavatses Maria Carlsson suviti siin puhata ja kindlasti iga päev ujumas käia, Pärnusse isa kõrvale Alevi kalmistule palus ta end ka sängitada. Pere otsusel tehti seda 12. novembril, Amandus Adamsoni sünniaastapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles