Sukeldujad tegid lastele uue aasta üllatuse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene julge proovisukelduja.
Esimene julge proovisukelduja. Foto: Kaido Haagen

Shalomi lastemaja lapsed said proovida Raba ujulas täisvarustuses sukeldumist.

Tegemist oli Eesti sukeldujate klubi iga-aastase traditsiooniga, kus tasuta proovisukeldumist pakutakse lastele, kes muidu tõenäoliselt sukeldumisega kokku ei puutuks. Üritus leidis aset kolmandat korda, varem on käidud ujutamas Tartu  ja Tallinna lastekodude lapsi.

Seekord keskenduti aga Pärnu vähekindlustatud perede lastele. Raba ujulas said akvalangiga vee all ujuda Shalomi lastemaja lapsed. Üritust oli tulnud fotokaameraga jäädvustama rahvusvaheliselt hinnatud allveefotograaf Kaido Haagen.

Kokku käis täisvarustuses vee all kümme last ja kaks kasvatajat. Kõigile lastele ja täiskasvanutele oli sukeldumiskogemus esmakordne. Nüüd sai professionaalsete sukeldujate valvsa pilgu all kogeda hoopis teistmoodi veealust keskkonda ja liikumist.

„Tahaks veel proovida!“ kõlas üksmeelne hinnang pärast seda, kui kõik  lapsed olid saanud üritusel osalemist kinnitava T-särgi ja maitsnud spetsiaalselt selleks ürituseks küpsetatud šokolaadikooki.

„See on meie jõulukink nendele lastele, kellel väiksemad võimalused kunagi sukeldumist proovida,“ ütles Eesti sukeldujate klubi sukelduja ja projektijuht Nelli Kerde. „Esimene kord, kui seda üritust kolm aastat tagasi Tartus korraldasime, saime aru, et tegemist on õige asjaga. Miks? Esiteks oleme  oma klubis kõik suured sukeldumisfanaatikud ja alati on tore kogeda, kui meie kirg ja entusiasm selle ala vastu peegelduvad edasi lastele. Pealegi on lapsed väga head sukeldujad isegi siis, kui nad pole seda kunagi varem proovinud, sest laste käitumine vee all on sageli palju loomulikum ja stressivabam kui täiskasvanutel.“

Ka Shalomi lastemaja rahvas jäi üritusega rahule. „Nüüd on meie lastel midagi öelda, kui küsitakse, mida erilist nad vaheajal tegid,“ arvas Shalom abikeskuse juhataja Anne Aas. „See oli tõesti väga tore elamus eelkõige lastele, aga meilegi, täiskasvanutele. Kõige olulisem on enesekindlus, mida sukeldumisest saadud kogemus neile annab.“

„See võib kõlada kulunult, aga hea on teha head,“ lisas Eesti sukeldujate klubi sukelduja Ken Saarnak. „Hea on, kui leidub inimesi ja ettevõtteid, kes on nõus lihtsalt aitähi eest oma õla alla panema.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles