Soomaal on peagi viiendat aastaaega oodata

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud teelõik Soomaal Jõesuu-Tipu teel.
Üleujutatud teelõik Soomaal Jõesuu-Tipu teel. Foto: Urmas Luik

Nagu mujal Eestis, nii ei vulise Soomaa jõgedeski veel lumesulaveed, kuid nädala teises pooles lubatud soojakraadid ja vihm alustavad peagi oma tööd. Soomaa jõgedes on sel ajal oodata veetõusu, mida kohalikud nimetavad uhkelt viiendaks aastaajaks.

„Kui nädala teises pooles soojaks läheb, hakkab juba midagi toimuma,“ arvas Karuskose turismitalu omanik Aivar Ruukel.

Tema arvates on suuremat veetõusu oodata järgmisel nädalal ja veeseisu kõrghetk peaks jääma sealt veel nädala kaugusele.

Ruukeli jutu järgi on tänavu Sakala kõrgustikul lund eelmisest aastast rohkem, mis peaks lubama korralikku üleujutust. „Kui kõrgele vesi tegelikult tõuseb, seda ei tea keegi,“ sõnas ta.

Nii nagu eelnevatel aastatelgi, nii on Ruukel kutsunud tänavugi ennustama Soomaa kevadist kõrgeimat veeseisu. Praeguseks 60–70 ennustusvõistluses osalenu pakkumise järgi tõuseb Halliste jõe veetase Riisal üle kolme ja poole meetri, see on sarnane eelmise kevadega ja kuulub keskmisest suuremate üleujutuste kanti.

Turismitalu pidaja sõnade kohaselt on kohalikele kujunenud üleujutuse suuruse mõõdupuuks Riisat läbiv maantee. „Kui tee üle ujutab ja vesi segab liiklust, siis on see korralik üleujutus,“ märkis ta. Kõpu-Tõramaa-Jõesuu tee 28. kilomeetril Riisal, kus maantee ääres on postile märgitud eelmiste aastate üleujutuste kõrgus, ujutab vesi tee üle, kui selle tase on 3,5 meetrit üle keskmise.

Ruukel rääkis, et maa-ala, kust sulavesi Soomaa jõgedesse jõuab, on väga suur. „Kui Sakala kõrgustikul lumi sulama hakkab, siis umbes nädala pärast jõuab see Riisale," sõnas ta.

Ruukeli jutu järgi tasub Soomaale kanuumatkale tulla ka madala veeseisuga, sest metsas ja heinamaal saab sellise veetõusugi korral sõita.

Selle sajandi jooksul oli Soomaal suurim üleujutus 2010. aastal, kui vesi tõusis Riisa veemõõdujaamas 4,94 meetrit üle keskmise. Eelmise aasta tipphetk oli täpselt neli meetrit.

Soomaa viiendat aastaaega ja sellega kaasnevat veetõusu saab jälgida internetis Karuskose veebikaamera kaudu, mis asub Raudna jõe kaldal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles