Püha Jüri kirikus mälestati langenud sõjamehi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõjameeste mälestuskiriku peaukse ees lehvisid täna sinimustvalged lipukangad, tähistamaks veteranipäeva.
Eesti sõjameeste mälestuskiriku peaukse ees lehvisid täna sinimustvalged lipukangad, tähistamaks veteranipäeva. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna, veteranipäeval mälestati Toris Püha Jüri kirikus peetud mälestusteenistusel Eesti eest langenuid sõjamehi ning süüdati ja õnnistati veteranide mälestustuli.

Kaitseminister Urmas Reinsalu avaldas oma kõnes austust kõigile Eesti langenud sõjameestele. "Meie rahva südames on mälestus neist, kes on Eesti eest võidelnud," ütles Reinsalu. Ta lisas, et Tori kirikust läheb üle maa veteranipäeva sõnum: "Eesti rahvas toetab Eesti sõdureid, sest Eesti sõdur kaitseb selle riigi vabadust."

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles, et kuigi eestlased ei ole varmad tegema suuri sõnu, ei pea me varjus hoidma neid, kes on ohte trotsides Eesti julgeoleku ja elu edenemise heaks olulise panuse andnud. "Meil tuleb senisest rohkem hinnata ja väärtustada nende meeste ja naiste panust meie rahva püsima jäämisesse," ütles kaitseväe juhataja.

Jumalateenistuse pidasid kaitseväe peakaplan Taavi Laanepere ja EELK peapiiskop Andres Põder. Tervitussõnad ütlesid kaitseminister ja kaitseväe juhataja ning Ühendkuningriigi suursaadik Christopher Bruce Holtby. Mälestusteenistusel süüdati  ja õnnistati jürituli ehk veteranide mälestustuli, mis saadeti kiriku juurest langenud sõjameeste haudadele ja vabadusvõitlusega seotud mälestuspaikadele. Briti suursaadiku osalusel avati Eesti vabadussõjas langenud briti sõduritele mälestustahvel. Jumalateenistus lõppes pärgade asetamisega Püha Jüri ratsamonumendile.

Eesti kaitseväe veteranid on need Eesti kodanikud, kes on kaitseväe koosseisus osalenud riigi sõjalisel kaitsmisel, rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil või on kodumaal teenistusülesannete täitmisel või Kaitseliidu tegevliikmena väljaõppel kaotanud püsivalt töövõime.

Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide hulka kuulub ligi 2500 inimest. Kaitseväelased on sõjalistel välisoperatsioonidel osalenud alates 1995. aastast  Horvaatias, Bosnias ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis ja Süürias, Iraagis, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel ja Vahemerel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles