Kolm Nipernaadit jõudsid tervena koju

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuursaali juhataja Taimi Kaasik näitab lauda, kus lastel kõht täis söödeti.
Kuursaali juhataja Taimi Kaasik näitab lauda, kus lastel kõht täis söödeti. Foto: Urmas Luik

Kolme Pärnu poisi kaks ööpäeva kestnud seiklused lõppesid kolmapäeva õhtul kuursaalis, kuhu lapsed läksid joogivett paluma ja kus sealsed töötajad üle-eestilise tagaotsimiskampaania peategelased ära tundsid.


Esmaspäeval, 1. juunil kodunt lahkunud ja mitmeks päevaks kaduma jäänud nelja-aastane Alan Smirnov, tema 11aastane vend Erik Jalango ning nende sõber, kaheksa-aastane Sander Plaksin päästsid Pärnus valla ulatusliku kadunud inimeste otsimise aktsiooni, millega olid hõivatud kõik linna politseipatrullid.

Kolmapäeva hommikul meedia vahendusel kogu Eesti inimesteni jõudnud fotodega abipalve viis õhtuks eesmärgini ning poisid leiti Pärnu suurimast kõrtsist kuursaalist.

Läbimärjad ja räpased

Kuursaali juhataja Taimi Kaasik rääkis, et joogivett küsima tulnud poisid tundis ära tema tütar, kes päeval internetiportaalides avaldatud Alani, Eriku ja Sanderi fotot nägi.

"Pidime just lahkuma, kui lapsed sisse tulid. Olid läbimärjad, räpased ja tatised, lasksin ettekandjatel peale vee neile süüa tuua," selgitas Kaasik, et rändajad olid ilmselgelt näljased ja vedelikupuuduses. Samal ajal helistas kuursaali vahetuse vanem politseisse ning vene keelt kõnelevatel poistel hoidis silma peal slaavi päritolu teenindaja.

Politsei lasi lastel kõhu rahulikult täis süüa ja võttis nad seejärel enda hoole alla. Pärnu politseiosakonna pressiesindaja Hedy Tammelehe selgitusel sai politsei teate laste leidmisest kolmapäeval kell 18.35 ja toimetas nad vestlemiseks jaoskonda.

"Kui politsei nendega rääkis ja ütles, et neid on pikalt otsitud, kuulasid lapsed pärani silmi ega teadnud sellest midagi," ütles Tammeleht. "Nemad olid omas maailmas ja sõna otseses mõttes uitasid linnas ringi."

Pressiesindaja jutu järgi tuleb noorsoopolitseil probleemsete laste otsimist aeg-ajalt ette, kuid üldjuhul tabatakse nad kiiresti. Seekord muutis korrakaitsjad eriti ärevaks teadmine, et pundis on nelja-aastane väikelaps, kel vihma ja tuule eest kaitseks seljas vaid õhukesed riided.

Kahtlustati rüüstamises

"Kõigile on suur kergendus, et nad kätte saadi, sest tänane ilm on veel külmem ja ma ei kujuta ette, kui lapsed oleks veel ühe öö lageda taeva all veetnud," rääkis pressiesindaja. Ta ei pidanud vajalikuks täpsustada, kuidas poisid vahepealseid päevi veetsid, märkis vaid, et nad kolasid linnas jalgrattal.

Eile hommikul saatis kunagine abilinnapea, Isamaa ja Res Publica Liidu liige Mart Alliku Pärnu jahtklubi liikmetele e-kirja, kus mainis, et kaks nädalat väldanud rüüstamiste laine Pärnu jahtklubis sai läbi, kui kodunt jooksus olnud ja jahtides ning autodes ööbinud poisid politsei poolt tabati.

Alliku ei soostunud täpsustama, kust pärineb info, et vandaalitsemiste taga on just kõnealused lapsed. "Nendes küsimustes peate pöörduma siiski politsei poole," vastas ta Pärnu Postimehe järelepärimisele.

Politsei pressiesindaja sõnutsi ei saa ta kinnitada, et jahtklubis toimunus on süüdlased kadunud poisid, ja tegu on pigem spekulatsiooniga. "Vajab kontrollimist, kus nad täpselt toimetasid ja mida tegid. Kui samal territooriumil vargused olid, siis infot kontrollitakse," selgitas Tammeleht. Tema kinnitusel pole seoses kadunud poiste juhtumiga ühtegi menetlust alustatud.

Pärast vestlust politseis toimetati lapsed Pärnu haigla erakorralise meditsiiniabi osakonda tervisekontrolli.

Tervisega kõik korras

"Pärast leidmist toodi poisid haiglasse kontrolli ja lastearst doktor Suits vaatas nad üle," ütles Pärnu haigla avalikkussuhete juht Eda Amur. "Nad olid märjad, kuid poiste tervisega on kõik korras." Doktor Suitsu väitel võivad pikalt kodunt eemal viibivaid lapsi kõige rohkem kimbutada nälg ja alajahtumine.

Haiglast lahkumise järel võttis lapsed enda hoole alla Pärnu linna sotsiaaltöötaja. Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja ei soostunud kommenteerima, kas lapsed pärinevad probleemsetest peredest ja mis neid ees ootab, kuid kinnitas, et kõik kolm poissi on tagasi kodus vanemate juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles