Osapooled jõudsid suures narkosüüasjas kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy tabletid.
Ecstasy tabletid. Foto: AFP / Scanpix.

Osapooled jõudsid kokkuleppe suure Pärnumaal tegutsenud narkolabori kriminaalasjas, teatas rahvusringhäälingu uudistesaade "Aktuaalne kaamera".


Kolm süüdistatavat - Žan Glükman (37), Raul Mirka (45) ja Heldur Tiidu (46) - viibisid ilma kohtuotsuseta vahi all kokku neli aastat ja seitse kuud, mistõttu kaebas üks neist asja ka Euroopa inimõiguste kohtusse. Kokkuleppe kohaselt peavad Glükmann ja Mirka vanglas veetma seitse ja seitse ja pool aastat ning Euroopasse saadetud kaebus tuleb tagasi võtta. Tiidu saaks viis aastat.



Lisaks tuleb meestel riigikassasse maksta ka rahalised karistused. Mirkal on see summa miljon krooni.



"Tegemist oli Eesti ühe läbi aegade suurima narkolaboriga, kui me räägime puhtast narkoainest, mida nad käitlesid, siis seda oli 20 kilo, pulbrit ja tablette, mis võeti ära läbiotsimise käigus, oli peaaegu 100 kilo," ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Endla Ülviste.



"Üldmenetluses selle otsuseni jõudmine ei oleks lähiajal olnud võimalik, arvestades selle kriminaalasja mahukust, seetõttu oli kokkuleppemenetluses lahendi tegemine äärmiselt mõistlik, et tagada süüdimõistetute õigused kiirele kohtumenetlusele," ütles prokurör Ülviste.



Süüdistuse järgi korraldas Glükman 2002. aasta kevadest kuni 2004. aasta oktoobrini Pärnumaal ja Viljandimaal ecstasy-tablettide valmistamist ning kaasas narkoärisse ka oma sõbrad.



Süüdistuse järgi suutsid mehed Eesti narkoturule paisata ligi 15 000 ecstasy-tabletti maksumusega umbes miljon krooni.



Keskkriminaalpolitsei konfiskeeris meestelt nende kinnipidamisel 339 500 ecstasy-tabletti, mille hind tänavamüügis oleks olnud 22 508 850 krooni.



Meestelt leitud narkotablettide valmistamiseks vajalikust ainest oleks saanud valmistada veel 77 287 ecstasy-tabletti maksumusega 5 124 128 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles