Põllule küntud hiigelsüda tõi pruudilt peiule jah-sõna

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmiselt on näha, millisena 60 x 70 meetrit suur süda kihlujatele lennukist paistis.
Ekraanitõmmiselt on näha, millisena 60 x 70 meetrit suur süda kihlujatele lennukist paistis. Foto: Erakogu

Kärbu külas asuva Suurevälja talu maade kohal toimus hiljaaegu veidi isevärki, aga ääretult romantiline sündmus, kui üks peig palus kallima kätt lennukis, mis tiirutas põllule küntud hiiglasliku südame kohal.

“Südamliku põllu idee pärineb peiult, kel oli algul plaan süda hoopis mujale teha, aga kui see variant ära langes, pakkusin lahkesti välja oma kodutalu põllu,” rääkis Suurevälja talus elav Laurits Puust.

Algne kosjaplaan hõlmas ainult tõrvikuleekidest moodustuvat ettepanekulauset tulla naiseks.

“Aga hiljem, kui asi hakkas meil edenema, siis minu pruut – peiu õde, kes oli ehk suurim asjaajaja, – tuli mõttele see lause südamega ümbritseda. Oleksime südame lihtsalt heina sisse niitnud, aga minu vanaisa oli veendunud: selleks, et süda ikka ülevalt lennukist näha oleks, peab ta põllule kultiveeritud ja randaalitud olema,” meenutas asjaosaline.

Lembesümboli jooned visandati paberil, seejärel mõõdeti maa mitu korda üle ja märgiti maha kontuurjooned.

“Mu vanaisa on traktori peal tohutult osav ja tema jaoks polnud “südametegu” kuigi suur väljakutse: tegi kultiveerijaga neli-viis tiiru ja randaalis läbi umbes niisama mitu korda ja oligi põld puhas nagu prillikivi. Süda on lastud suve keskel niidetud heinamaale, seega on ümbritseva floora kõrguseks paarkümmend sentimeetrit. Näha on ta ilusti ja eeldatavasti veel jupp aega, kuigi vaikselt on seal värske rohi tärkama hakanud,” kirjeldas Puust.

Süda valmis kiiresti, vaid kahe pooliku päeva jooksul. Perekondliku ühistöö tulemusena tuli selle mõõtmeteks 60 x 70 meetrit.

Kujundi randaalimisest märksa rohkem aega kulus 274 tõrviku paika panemisele ja täitmisele.

“Tartu ja Pärnu poed said tõrvikutest tühjaks ostetud,” hoiatas Puust inimesi, kes tahaksid lähiajal sama žesti proovida.

Kuna peig üritas kihlumisplaane tulevase kaasa eest võimalikult kaua ehk kuni lõpuni saladuses hoida, sai ta südamliku põllu rajamises kaasa lüüa pigem kulisside tagant.

Maa pealt vaadates läheb südamest täieliku pildi saamiseks vaja omajagu fantaasiat, kuid katuselt silmitsedes juba oluliselt vähem. Kõige parem vaade avaneb muidugi taevast, sest tegu on ikkagi päris lahmaka objektiga, mis nüüd vaid lindude kaeda. Kihlujadki lendasid südamliku põllu kohal päris jupp aega, kokku tehti kosjapalve kohal oma viis tiiru.

Pruut oli esialgu päris üllatunud – no kes siis sellise žesti peale seda poleks! –, aga jah-sõna tuli kiirelt. Muuseas, päev enne rabavat käepalumist oli ta püüdnud oma õe pulmas kinni pruudikimbu.

“Ta ei osanud siis muidugi aimata, et sellel on suisa nii suur võim, et ta juba ühe päevaga mehele saab,” muigas kihlasündmustele kaasa aidanud Puust.

Kui esimene kord läks täkkesse, ehk katsetaks põllul veel mõne kujutisega?

“Otseselt pole küll kohe uut mõtet tekkinud, ei ole nagu ju vajadust ka, aga kui peaks jälle mõni õilis eesmärk silme ees terendama, võib seda kaaluda,” arvas Puust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles