Video: Soomaa ilmatark ennustab jääminekut

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aasta detsembris sai Kuusekäära talu peremees Indrek Hein kanuuga oma hoovis sõita. Tänavu jõuab viies aastaaeg ilmatarga ennustuse kohaselt Soomaale nädala pärast.
2008. aasta detsembris sai Kuusekäära talu peremees Indrek Hein kanuuga oma hoovis sõita. Tänavu jõuab viies aastaaeg ilmatarga ennustuse kohaselt Soomaale nädala pärast. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Raudna jõe ääres elav Kuusekäära talu peremees Indrek Hein, kes on aastaid Soomaal toimuvat jälginud ja looduse märkide järgi ilma ennustanud, prognoosib, et viiendat aastaaega võib tänavu Soomaale oodata järgmise nädala lõpul.


“Jää läheb nädala pärast,” ennustas Hein portaali Youtube laetud videos. “Lumejää kaob maru kähku. Nädala pärast peaks see läinud olema.”

Rekordilist suuruputust Hein selleks aastaks Soomaale ei ennusta. “Loodus teeb ikka omad asjad ära, aga alati ta ei hävita,” seletas aastaid Soomaal looduse märke jälginud mees.

Viienda aastaaja ootajad Heina sõnutsi siiski pettuma ei pea. “See tuleb täiesti normaalne, kuid mitte üleloomulik,” prognoosis ta.

Heina sõnutsi tähendab “normaalne” viies aastaaeg, et kõik väiksemad teed on vee all ja vett võib üle tulla mõne suure tee madalamast kohast. “Midagi katastroofilist, et peaksin teisele korrusele kolima, aga ei tule,” ütles Hein. “Loodus on palju lund juba ära söönud. Tohutu vesi läheb maa sisse.”

Heina jutu järgi ennustavad peatset jääminekut ka linnud. Eile nägi ta linavästrikku, mis tähendavat, et viie kuni seitsme päeva pärast on jää läinud. Veel on Hein näinud sookurgi, kuldnokkasid ja metsvinte.

Kanuuga jõe peale viiendat aastaaega nautima loodab Hein minna 3. aprillil.

Jääminekut ja üleujutust Raudna jõel Karuskosel saab sel aastal jälgida veebikaamera vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles