Jannseni sünniaastapäev suubub muuseumiöösse

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvatantsurühm Tuurit-Tuurit.
Rahvatantsurühm Tuurit-Tuurit. Foto: Ants Liigus

Pärnu Koidula muuseumi aias õnnitletakse laupäeval, 15. mail vastseid Jannseni preemia laureaate, aiapidu läheb kella kuuest õhtul sujuvalt üle muuseumiööks.


Johann Voldemar Jannseni auhinna saab tänavu Maaja Hage, Pärnu ühisgümnaasiumi pedagoog-metoodik, kes õpetab emakeelt ja kirjandust. Auhinna suurus on 30 000 krooni.

Väikse Jannseni ehk Pärnu Postimehe 5000kroonise eripreemia annab lehetoimetus oma viljakale autorile, õigusajaloo professorile Peeter Järvelaidile, kes on palju ära teinud Pärnu rahvusvaheliseks tutvustamisekski.

 Peo eel avaneb näitus

Pärnu muuseumi projektijuhi ja Lydia Koidula memoriaalmuuseumi kuraatori Elmar Tringi korraldada on nii aiapidu preemiasaajate austamiseks kui sellele järgnev muuseumiöö.

“Jannseni sünnipäev on olnud Pärnus tähtis pidu. Suurmehe pärand ja erakordne pühendumine Eesti rahvale võiks leida senisest veel suuremat austust,” märkis Trink. “Kui möödunud aastal tähistasime Jannseni 190. sünniaastapäeva rongkäiguga läbi linna ja preemiate kätteandmise ning kõnedega Rüütli platsil, siis tänavu oleme taas traditsiooniliselt Koidula muuseumi aias.”

Avanumbriks saab eelolevaid hansapäevi silmas pidades Pärnumaa kihelkondade rahvarõivaste näituse avamine. “Marvi Volmeril on rahvariiete valmistajana täitunud 20 aastat, tal on olnud üle 400 õpilase. Ajalooliselt on Pärnumaa hulka kuulunud Halliste ja Ruhnu, kelle rahvariided on samuti esindatud,” rääkis Trink.

Näitus uudistatud, algab pidulik auhindade üleandmine. Kontserdiga ilmestab üritust rahvatantsuansambel Tuurit-Tuurit, kelle osad rõivad on valmistatud Marvi Volmeri juhendamisel.

Rahvapeo ja muuseumiöö mängib aiapeol avatuks Piccolo Folk.

Öö jutustab lugusid

“Tänavuse muuseumiöö deviisiks on “Öös on lugusid”. Kõik Eesti muuseumid on siis õhtul kella kuuest kümneni tasuta avatud,” ütles Trink.

Koidula muuseumi külalisena esineb muuseumi klassitoas kell 20 poetess Elo Vee, kel kaasas enda uudislooming. Samas saab osta kirjaniku autogrammiga luulekogusid ja osaleda õnneloosis, kus iga loos võidab muuseumi trükise või raamatu. Koidula muuseumis vestab oma kui poetessi loo Elo Vee (Viiding).

Aia tänaval Pärnu muuseumis algab esimene pajatus kell 18 - “Pärnu kuurordi esimene kõrgperiood. 1889. aasta”.

Tund hiljem tuleb teemaks “Ülikool Pärnus ja üliõpilase Benedictus Morini päevik 1708”, kell 20 võetakse kõneks “M. J. Eiseni pärimusi ja jutte Pärnumaast”, kell 21 “Legende ja lugusid Pärnust ja Pärnumaast”.

Pärlinäituse töötoas saab juhendajate näpunäidete järgi valmistada ehteid ja viimast päeva vaadata tiigrijoonistusi.

Pärnu uue kunsti muuseum astub muuseumiöösse kunstikarnevaliga “Sinine”, mis inspireeritud maalikunstnike liidu samanimelisest aastanäitusest.

Eestis osaleb lugemisaastast inspireeritud muuseumiööl rekordarv muuseume – 129. “Side lugemisaastaga on väga tabav – on ju muuseumid omamoodi lugude jutustajad, andes võimaluse tutvuda möödunud aegadega esemete ja nendega kaasas käivate lugude kaudu,” märkis kultuuriminister Laine Jänes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles