Toris väärtustub ameeriklaste panus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõjameeste mälestuskirik Tori alevikus oli 22. juunil lipuehtes: Eesti Vabariigi lipu kõrval lehvisid Ameerika Ühendriikide ja NATO lipp.
Eesti sõjameeste mälestuskirik Tori alevikus oli 22. juunil lipuehtes: Eesti Vabariigi lipu kõrval lehvisid Ameerika Ühendriikide ja NATO lipp. Foto: Urmas Luik

Tori alevikus Eesti sõjameeste mälestuskirikus avati võidupüha eel mälestusplaat Ameerika Ühendriikide 43 kodanikule, kes teenete eest Vabadussõjas pälvisid Eesti kõrgeima autasu - Vabadusristi.

Mälestusplaadi avasid Vabadussõja võidu 91. aastapäeva pidulikul jumalateenistusel Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ja Ameerika Ühendriikide suursaadik Michael C. Polt.

"Meie sõjameeste vaprus ja enesekindlus muutsid võimalikuks sõdimise mitmel rindel mitme vaenlasega, kuid võidupüha eel on meie kohus tänutundega meenutada ka oma sõpru, kes toetasid Eestit Vabadussõja ajal, kes seisid koos meiega demokraatliku ja vaba Eesti eest. See abi ja toetus on julgustuseks meie enesekindlusele," rääkis president Ilves.

Tänu- ja mälestustseremoonial puupüsti rahvast tulvil kirikus osalesid kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots ja kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Eesti reservohvitseride kogu (EROK) tunnustas tavakohaselt võidutule teelesaatmise järel ohvitsere, annetades teenetemärgid väljapaistva panuse eest Eesti riigikaitsesse kaheksale ohvitserile. EROKi kõrgeima autasu, Teeneteristi kuldristi pälvis kindralleitnant Ants Laaneots. EROKi nõukogu sellekohase otsuse ettelugemise järel vallandus pühakojas spontaanne aplaus.

Altariküünlast süüdatud ja kaitseväe peakaplani kolonelleitnant Taavi Laanepere õnnistatud võidutule tõrvikut kandis leitnant Indrek Reismann, assisteerisid nooremleitnant Hannes Võrno ja leitnant Veljo Volt.

Tori kalmistul taastatud Vabadussõja monumendile asetati pärjad, neist esimesena presidendi oma. Järgnes ühispildistamine ratsamonumendi juures ja kõhutäiteks pakuti sõdurisuppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles