Pärnus saab HIV-testi teha

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi kiirtestiks on vaja vaid paar tilka verd sõrme otsast.
HIVi kiirtestiks on vaja vaid paar tilka verd sõrme otsast. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Laupäeval saab Pärnu rannas klubi Sunset kõrval asuvas telgis teha üle-eestilise testimistuuri raames tasuta HIVi kiirteste.

Teste tegeva sihtasutuse Terve Eesti tegevjuhi Hannes Lentsi sõnade kohaselt on avalike testimiste eesmärk julgustada inimesi HIV-testi tegema ning tõsta täisealise elanikkonna teadlikkust HI-viirusest ja selle levikust.

“Viimaste uuringute järgi on Eesti koolinoored ühed Euroopa tublimad kondoomikasutajad, kuid täisealise elanikkonna hulgas on endiselt palju neid, kes isegi uue seksuaalsuhte korral kondoomi ei kasuta, seades ohtu enda ja oma järgmiste partnerite tervise,” teadis Lents. “Peamised põhjused, miks kondoomi ei kasutata, on usk, et minu partneril pole HIV-nakkust. Kahjuks ei kaitse selline usk nakkuse eest.” 

Samal ajal on Lentsi teatel kondoom ainus viis end seksuaalvahekorras HIV-nakkuse eest kaitsta ja testimine on ainus viis teada saada, kas inimene on nakatunud. 

HIVi kiirtesti tegemiseks piisab vaid mõnest veretilgast näpu otsast ja paarist minutist. Testivad professionaalsed meditsiinitöötajad, kes vajadusel inimesi HIVi osas nõustavad. 

Ürituse raames saab asjakohast infot HIV-nakkuse ja selle leviku kohta ning jagatakse tasuta kondoome. 

Eestis on enam kui 8800 diagnoositud HIV-nakatunut ja hinnanguliselt 3000 inimest, kes ei tea oma HIV-nakkusest. HIV ei levi olmekontaktides. Küll aga on nakkuse oht suur kaitsmata seksuaalvahekorras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles