Arestimajas kaaslase tapnud mees soovib vabadusse pääseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu arestimaja.
Pärnu arestimaja. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tartu maakohus otsustab esmaspäeval, kas laseb ennetähtaegselt vanglast välja mehe, kes kannab arestimajas kaaslase tapmise eest pikka vangistust.

Kohus arutas Aigar Plaumi vabastamist lõppeval nädalal, kuulates ära osapoolte seisukohad. Prokurör tema vabastamist ei toetanud, leides, et sedavõrd tõsise kuriteo eest ei ole isik veel piisavat osa oma karistusest kandnud. Samal seisukohal oli kriminaalhooldaja, leides, et uue kuriteo toimepanemise risk oleks tema vabastamisel liiga kõrge.

Kohus avaldab määruse Plaumi vabastamise või sellest keeldumise kohta esmaspäeval.

Pärnu maakohus karistas Aigar Plaumi 2004. aasta 6. oktoobril kümneaastase vangistusega. Tema kuriteokaaslased Karel Tehu ja Gek Tovstonog said seitsme aasta, 11 kuu ja kolme päeva pikkuse ning kaheksa-aastase vangistuse.

Süüdistuse järgi kägistasid Tehu, Plaum ja Tovstonog Pärnu arestimajas oma kambrikaaslase 2003. aasta 9. novembri öösel nööri ja magnetofonijuhtmega surnuks. Politsei andmetel tapsid kambrikaaslased Aleksandri, sest olid läinud temaga tülli. Pärast mõrva seadsid tapjad ohvri nii, et kambri kontrollimisel jäi mulje, nagu tapetu magaks.

Kohtus kinnitasid süüalused, et ohver oli neid žiletiga rünnanud, mistõttu nad tapsid kaaslase enesekaitseks. Politsei ja prokuratuur seda juttu ei uskunud. "Tõendeid hinnates ei saanud kohtualuse väiteid tõsiselt võtta. Ohver oli kambris väga surutud seisus, näiteks oli ruumis neli nari, kuid ohver pidi magama nari all, samal ajal oli ühel magamiskohtadest ühe kohtualuse teler," ütles Lääne ringkonnaprokurör Anne Sillaots pärast kohtuotsust.

Kambris viibinud viis tollal 16-17aastast noormeest olid arestimajja paigutatud kahtlustatavatena nii vara- kui isikuvastaste kuritegude toimepanekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles