Kalafarmi arendus kisub pankrotti

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile arutas Pärnu maakohus kohtunik Toomas Talviste eesistumisel AS FjordFresh Holdingu pankrotiavaldust. Nimetatud aktsiaselts pidi Audru valla maadel arendama suurejoonelist kalafarmi projekti, kuid nüüd on tõenäoline sel reedel ettevõtte pankroti väljakuulutamine.

Kalafarmi lõplikuks maksumuseks pidi kujunema 8,6 miljardit Eesti krooni, ent projektile on saatuslikuks saamas osaliste erimeelsused, mis viisid eelmise juhatuse vallandamiseni ja uue ametissenimetamiseni. Kusjuures loodetud suurinvestor, Taani miljardär Karsten Ree asus ise ettevõtmist juhtima.

Kaalutud on firma saneerimist, kuid ei leitud lisainvestoreid, ehkki firma võlad on lühiajalised. Ettevõtte ajutine pankrotihaldur Andrus Õnnik ei osanud öelda, kui suureks kujunevad võlausaldajate nõuded, sest osa nõudeist on kindlasti vaieldavad.

Õnnik pidi vastama eitavalt kohtu küsimusele, kas keegi on tundnud huvi kalafarmi projekti investeerimise vastu. Seetõttu ei näe ajutine pankrotihaldur väljavaadet ettevõtet tervendada, küll võiks kõne alla tulla projekti ülesostmine.

Õnnik tõdes, et Ree investeering (üle 35 miljoni euro) ei oleks projekti päästnud, kuna rahastajate suhtes polnud selgust. Ühtlasi ei välistata nõudmisi eelmise juhatuse liikmete Alar Oppari ja Thorben Nielseni vastu. Kohus otsustab ka FjordFresh Holdingu eelmistelt ja praegustelt juhatuse liikmetelt võlgnikuvande võtmise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles